Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Ferdinand I van Bulgarije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Фердинанд.JPG

Ferdinand Maximiliaan Karel Leopold Marie van Saksen-Coburg-Gotha-Koháry (Wenen, 26 februari 1861 - Coburg, 10 september 1948) was vorst van Bulgarije tussen 1887 en 1908 en later koning van het land tot 1908 1918. Tijdens zijn regering kroonde hij zichzelf koning van Bulgarije, waardoor het koninkrijk Bulgarije ontstond. Net als andere Bulgaarse vorsten werd hij tsaar genoemd. Ferdinand I kwam uit het huis Saksen-Coburg en Gotha.

Ferdinand werd verkozen tot vorst van Bulgarije, nadat de vorige vorst (Alexander I) werd afgezet. In die tijd was Bulgarije nog officieel onderdeel van het Ottomaanse Rijk, maar in 1908 werd Bulgarije officieel onafhankelijk. Hierdoor kroonde hij zichzelf tot koning. Tijdens de Balkanoorlogen veroverde en verloor Bulgarije veel grondgebieden. Alexander I koos tijdens de Eerste Wereldoorlog de kant van de Centralen. Bulgarije verloor deze oorlog en braken onrusten in het land uit. Ferdinand I besloot hierdoor in 1918 af te treden en gaf de troon over aan zijn zoon, Boris III. Hierna vertrok hij naar het buitenland.

Levensloop

Jeugd en opleiding

Ferdinand werd geboren in Wenen in 1861. Hij was de zoon van August van Saksen-Coburg en Gotha en Clementine van Orléans. Hierdoor was zijn opa de voormalige Franse koning Lodewijk Filips I. Ook had hij familiebanden met de koningshuizen van het Verenigd Koninkrijk, België en Portugal. Hij groeide op in Oostenrijk-Hongarije. Zijn vader had landgoederen in wat tegenwoordig Slowakije is.

Vorst van Bulgarije

Ferdinand I als koning

In 1886 werd de Bulgaarse vorst Alexander I omvergeworpen in een staatsgreep. Alexander I moest hierdoor aftreden en verliet het land. Een jaar later werd Ferdinand verkozen tot de nieuwe vorst van het land. Ferdinand was niet de eerste keuze. Eerder werd de Bulgaarse troon al aangeboden aan de prinsen van Denemarken en de Roemeense koning. Niet iedereen was blij met de keuze van Ferdinand I. De vorst zou namelijk niet in staat zijn om te regeren. Desondanks deed Ferdinand I veel goede dingen aan het begin van zijn regering.

Ferdinand I veranderde ook zijn godsdienst. Hij was voorheen katholiek, maar trad toe tot de Bulgaars-Orthodoxe Kerk. De Oostenrijkse keizer en de paus waren hier niet blij mee.

Koning van Bulgarije

Op 5 oktober 1908 verklaarde Ferdinand I zich koning van Bulgarije. Bulgarije was in feite onafhankelijk, maar behoorde officieel nog bij het Ottomaanse Rijk. Doordat Ferdinand I zichzelf koning maakte, werd Bulgarije officieel onafhankelijk. Ook maakte hij van het land een koninkrijk.

In de Balkanoorlogen van 1912 en 1913 veroverden Bulgarije, Servië, Montenegro en Griekenland delen van het Ottomaanse Rijk. Bulgarije, Servië en Griekenland maakte echter ruzie over de verdeling van Macedonië. Bulgarije kreeg slechts onbelangrijke delen van Macedonië.

In de Eerste Wereldoorlog sloot Ferdinand I zich aan bij het Ottomaanse Rijk, Duitsland en Oostenrijk-Hongarije, aan het begin van de oorlog verliep het voorspoedig, maar omdat het aan het einde van de oorlog steeds slechter ging, gaf Ferdinand op 3 oktober 1918 de troon over aan aan zijn zoon Boris III van Bulgarije.

Latere leven

Na zijn aftreden vertrok Ferdinand uit Bulgarije. Hij ging in de Duitse stad Coburg wonen. Hij had redelijk veel geld en leefde daarom vrij lux. In Coburg hield hij zich bezig met schrijven en tuinieren. Ook las hij veel filosofie. Ondertussen had hij weinig contact met de Bulgaarse koninklijke familie.

In 1947 trouwde hij met Alžbeta Brezáková in Bamberg. De voormalige koning was toen 86 jaar oud, terwijl zijn vrouw slechts 26 was. Ferdinand hield het huwelijk geheim voor zijn familie. Brezáková keerde na Ferdinands dood terug naar Tsjecho-Slowakije. Hier hield zij het huwelijk geheim voor haar familie en vrienden. Ze was namelijk bang dat ze opgepakt zou worden door de communisten. Brezáková vertelde haar eigen dochter pas in 2013 over het huwelijk en overleed in 2015.

Ferdinand overleed in 1948. Hij wilde ze in Bulgarije begraven worden, maar de communisten verboden dit. Hierdoor ligt Ferdinand begraven in Coburg.

Huwelijk en familie

Op 20 april 1893 trouwde hij met Maria Louisa van Bourbon-Parma. Samen kreeg het vier kinderen:

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ferdinand_I_van_Bulgarije&oldid=746952"