Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Coburg

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het wapen van Coburg

Coburg is een kreisfreie Stadt in Duitsland. De stad ligt in de Duitse deelstaat Beieren en heeft 41.071 inwoners. Door de stad stroomt de rivier de Itz.

Coburg werd in 1056 voor het eerst genoemd. Vanaf 1248 was het in bezit van de graven van Henneberg. Coburg is de hoofdstad geweest van verschillende hertogdommen. In 1569 werd het de hoofdstad van (eerste) Hertogdom Saksen-Coburg, in 1735 van Hertogdom Saksen-Coburg-Saalfeld en in 1826 van het (tweede) Hertogdom Saksen-Coburg. Dit laatste land was in personele unie met Hertogdom Saksen-Gotha, waardoor Coburg samen met Gotha een van de twee hoofdsteden van het Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha werd. In 1918 werd de monarchie afgeschaft, waardoor de stad de nieuwe hoofdstad van Vrijstaat Coburg werd. In 1920 ging dit op de deelstaat Beieren en verloor Coburg zijn titel als hoofdstad.

Coburg heeft een stedenband met de Belgische stad Oudenaarde. Ook de eerste koning der Belgen, Leopold I van België, werd in Coburg geboren.

Een panoramafoto van de stad Coburg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Coburg&oldid=524654"