Alexander I van Bulgarije

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portrait of Alexander I von Battenberg.png

Alexander Jozef van Battenberg, beter bekend als Alexander I (Verona, 25 april 1857 – Graz, 17 november 1893) was de eerste tsaar van het vorstendom Bulgarije. Hij regeerde Bulgarije tussen 1878 en 1886. Alexander I kwam uit het huis Battenberg. Ook was hij een Duitse prins. Hij werd tsaar van Bulgarije nadat het land in 1878 ontstond. Hiermee is hij de eerste vorst van het moderne Bulgarije.

Alexander I was een conservatieve koning. Hierdoor had hij vaak ruzie met de liberalen. In 1881 stelde hij zelfs de grondwet buiten werking, aangezien hij het te liberaal vond. Toch besloot hij in 1883 de grondwet weer ter herstellen. In 1885 werkte hij samen met de liberalen om de Ottomaanse provincie Oost-Roemelië te veroveren. Hier woonden veel Bulgaren en Bulgarije vond daarom dat het onderdeel van hun land moest worden. Hoewel Alexander I enorm populair hierdoor werd, werd hij in augustus 1886 afgezet door het leger. Een jaar later had Bulgarije een nieuwe koning, Ferdinand I. Na zijn koningschap vertrok Alexander I naar Oostenrijk en werd daar generaal in het leger.

Levensloop

Jeugd

Alexander I in 1879

Alexander was de zoon van Alexander van Hessen en Julia Hauke. Alexander kwam uit de regerende familie van het groothertogdom Hessen; een Duitstalige staat. Zijn opa was groothertog van dat land. Ook was hij een neefje van de Russische tsaar Alexander II. Door zijn moeder werd Alexander vaak Drino of Sandro genoemd. Hij had twee oudere broers.

Tijdens zijn jeugd bezocht de prins verschillende keren de Russische tsaar in Sint-Petersburg. In 1877 vocht hij samen met de tsaar in Bulgarije tijdens de Tiende Russisch-Turkse Oorlog. Nadat Bulgarije een jaar later onafhankelijk werd, zocht het land een vorst. Tsaar Alexander II raadde zijn neefje aan aan het Bulgaarse parlement. Het volledige parlement stemde vervolgens vóór dit voorstel.

Vorst van Bulgarije

Alexander I werd in 1878 gekroond tot tsaar van het land. Hij had geen ervaring in besturen. Zowel de Russen als de Bulgaarse politici wilden juist dat Alexander I zo weinig mogelijk deed. Hierdoor hadden zij zelf invloed op de vorst. De vorst had hierdoor vrij weinig te doen. Het leek er even op dat hij een vrouw zou krijgen, maar de Duitse en Britse regering waren hiertegen. In 1881 besloot Alexander I daarom om de grondwet opzij te schuiven. Hierdoor kreeg hij de absolute macht in handen. Deze regering was erg onsuccesvol en in 1883 werd de grondwet opnieuw ingevoerd.

In 1885 wilden steeds meer Bulgaren dat de Ottomaanse provincie Oost-Roemelië bij het land getrokken zou worden. In deze provincie woonden veel Bulgaren. Hierdoor besloot de vorst om Oost-Roemelië binnen te vallen en wist het te veroveren. Overigens werd Bulgarije hierdoor door Servië aangevallen, maar de tsaar wist de Serviërs te verslaan. Alexander I werd hierdoor erg populair onder het volk. Toch had de tsaar afgesproken met de Russen dat Bulgaren in het Russische leger zouden dienen. Dit zorgde voor veel tegenstand.

Het mausoleum van Alexander I

Op 20 augustus 1886 drongen tegenstanders het koninklijk paleis in Sofia binnen. Zij eisten dat de vorst zou aftreden. De vorst werd op een schip gezet richting Rusland, maar zou weer terugkeren. Het bleek om een Russische operatie te gaan om hun invloed in Bulgarije te vergroten. Hoewel Alexander I vorst bleef, was zijn positie onhoudbaar geworden. Op 8 september 1886 trad hij hierdoor af en verliet Bulgarije. De Bulgaren gingen op zoek naar een nieuwe vorst. In 1867 werd Ferdinand I zijn opvolger.

Latere jaren

Alexander keerde terug naar Wenen en naam de titel prins van Tarnovo aan. In 1889 trouwde hij met actrice Johanna Loisinger. Hierna verhuisde hij naar Graz, waar hij generaal in het Oostenrijkse leger werd. De voormalige koning overleed op 17 november 1893 door een blindedarmontsteking. Zijn lichaam is vervolgens overgebracht naar Sofia. Hier ligt hij begraven in een klein mausoleum.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_I_van_Bulgarije&oldid=745662"