Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?

Empirestijl

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Empirestijl in het Kasteel van Fontainebleau

De Empirestijl is een bouwstijl die erg populair was in het begin van de 19e eeuw. De stijl richtte zich op het interieur. De Empire is in Frankrijk ontstaan tijdens de Franse Revolutie en beleefde onder keizer Napoleon Bonaparte zijn hoogtepunt.

In de Empirestijl vinden we veel goud terug. Ook mag kunst niet ontbreken. Napoleon zou zijn veroverde kunstschatten tentoonstellen in zijn paleizen. Ook kenmerkt het interieur zich door onderdelen uit de Egyptische en Romeinse oudheid. Zo kun je een sfinx in het interieur vinden. De Empirestijl werd als modern gezien. In Europa had de empirestijl geen lange periode, maar in de periode werden wel veel gebouwen in die stijl aangekleed.

Empirestijl vinden we zowel terug in bepaalde zalen van het Kasteel van Fontainebleau of het Kasteel van Versailles. Ook het Paleis op de Dam en het Witte Huis hebben empire-zalen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Empirestijl&oldid=485449"