Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Cowboy

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een cowboy is een man die vee hoedde in het westen van de Verenigde Staten. Een vrouw wordt een cowgirl genoemd. Cowboys doen dit volgens de traditie te paard. Een cowboy werkte vroeger meestal voor een boer gedurende een seizoen.

Een Mexicaanse Vaquero

Vaqueros

De oorspronkelijke bewoners van Mexico hadden ook al cowboys, ze werden vaqueros genoemd. Dat komt van het Spaanse woord vaca (koe). De vaqueros werden ingehuurd om het vee de hoeden en ze stonden erom bekend dat ze heel goed waren in paardrijden, lassowerpen en het hoeden van dieren.

Geschiedenis

In 1519, kort nadat de Spanjaarden aankwamen in Amerika, werden er ranches (boerderijen) gebouwd om het vee te houden. Paarden werden meegenomen vanuit Spanje om te gebruiken op deze boerderijen.

Rond 1700 begonnen de ranches ook te verschijnen in Texas, New-Mexico en Arizona maar ook veel zuidelijker, namelijk Argentinië. Rond 1800 begonnen Engelssprekende mensen te migreren naar het westen van Amerika. Deze mensen namen delen van de Mexicaanse vaqueros over, zoals de kledingstijl en de manier van vee hoeden.

Aanleg van een spoorweg

Halverwege de 19e eeuw begonnen de Verenigde Staten met het bouwen van spoorwegen richting het westen. Cowboys begonnen toen een belangrijke rol te spelen in het verzamelen van het vee zodat ze vervoerd konden worden door het land om ergens anders verkocht te worden. Er waren zo’n 12 cowboys nodig om 3000 dieren te verplaatsen naar de wagons.

Gedurende de winter van 1886-1887 stierven veel dieren omdat de temperatuur ver onder het vriespunt kwam. Veel wetenschappers denken dat die winter heeft geleid tot het einde van het cowboytijdperk. Er werd nog steeds vee gehoed, maar op een veel kleinere schaal tot ongeveer halverwege de 20e eeuw. De meeste cowboys werden toen eigenaar van een eigen ranch en omheinden het gebied met bijvoorbeeld prikkeldraad.

Het leven van een cowboy

Over het algemeen waren cowboys jonge mannen die geld nodig hadden. Gemiddeld verdiende een cowboy rond de $25 tot $40 per maand. Vaak hielpen de cowboys ook met het verzorgen van de paarden, het repareren van hekken en gebouwen en soms hielpen ze met het stichten en bouwen van buitenposten.

Wanneer de cowboys aan het werk waren op een boerderij sliepen ze vaak met een aantal bij elkaar in een barak, een gebouw waar mensen tijdelijk kunnen slapen. Om elkaar te vermaken zongen ze liedjes, speelde ze op de gitaar of harmonica en schreven ze gedichten en verhalen.

Cowboys staan bekend vanwege de hoeden die ze droegen met grote randen om zich te beschermen tegen de zon. Werkdagen van cowboys duurden rond de 15 uur. Veel van die tijd zaten ze op een paard om het vee te hoeden of waren ze ander zwaar lichamelijk werk aan het doen.

Cowboys nu

Cowboys in het heden

Tegenwoordig is het aantal cowboys flink afgenomen, maar ze zijn nog niet helemaal verdwenen. De levensstijl en de cultuur van de cowboys is nog steeds terug te vinden in sommige delen van de Verenigde Staten.

Er zijn nog steeds een aantal cowboys die helpen op ranches in Texas, Utah, Kansas, Montana, Wyoming en Colorado. Volgens een onderzoek uit 2003 werkten er toen 9.730 mensen in de categorie ‘ondersteunende activiteiten voor dierlijke productie’. De cowboys vallen hier ook onder. Cowboys verdienen tegenwoordig zo’n $19.340 per jaar.

Bronnen

Cowboy. (z.d.). Geraadpleegd op 6 november 2019, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Cowboy

Definition of cowboy | Dictionary.com. (z.d.). Geraadpleegd op 6 november 2019, van https://www.dictionary.com/browse/cowboy

History. (2010, 26 april). Cowboys. Geraadpleegd op 6 november 2019, van https://www.history.com/topics/westward-expansion/cowboys

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cowboy&oldid=581590"