Civitas Christiana

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Civitas Christiana
Oprichting 2014
Jaren actief sinds 2014
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Oprichter(s) Hugo Bos
Leider Paul von Oldenburg
Ideologie Christenfundamentalisme
Bevelhebber(s)
Informatie
Doel Einde van de scheiding van kerk en staat en terugkeer naar een volledig christelijke samenleving
Status Christenfundamentalistische organisatie
Methoden Houden van demonstraties, actief zijn op sociale media en stukken schrijven en publiceren.
Financiering Contributie en donaties

Civitas Christiana is een christenfundamentalistische organisatie. De organisatie is radicaal-rechts en rooms-katholiek. Civitas Christiana is onderdeel van de internationale beweging Tradition, Family, Property (TFP).

Organisatie

De organisatie is tegen de multiculturele samenleving, tegen de islam, tegen homoseksualiteit en het homohuwelijk, tegen abortus, tegen duurzaamheid en tegen vrouwenrechten. Om deze doelen te bereiken organiseert de organisatie demonstraties, is ze actief op sociale media en schrijft ze stukken. Onder Civitas Christiana vallen weer de kleine organisaties Sterizo (tegen abortus), Gezin in Gevaar (tegen lhbt-ouders) en Cultuur onder Vuur (tegen de islam en voor Zwarte Piet).

Tegendemonstraties

Door progressieve en radicaal-linkse organisaties wordt tegen Civitas Christiana gedemonstreerd. Zo werd er een feest gehouden in de voortuin van het landgoed van de organisatie. Ook werd er een tegendemonstratie gehouden toen demonstranten van Civitas Christiana demonstreerden tegen een drag queen die in een bibliotheek voorlas.

Controverse

Civitas Christiana kwam in mei 2023 in opspraak, nadat uit onderzoek van het Reformatorisch Dagblad bleek dat de organisatie donateurs zou hebben misleiden. Ze zou voor exact hetzelfde doel meermaals geld hebben ingezameld, maar dan elke keer via een van de kleinere organisaties die onder de organisatie vielen. De organisatie zamelde ook in juli 2021 en begin 2023 geld in voor een actie tegen Onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Robbert Dijkgraaf, maar in beide gevallen kwam daar niets van terecht. Ook zouden de gelden niet goed worden besteed. Volgens oud-medewerkers werden met het ingezamelde geld dure diners bekostigd. Daarnaast zou de boekhouding ook niet op orde zijn, waardoor niet goed terug te vinden is waar de organisatie haar geld aan zou uitgeven.

Ten slotte spraken oud-medewerkers van een sfeer die niet veilig was. Er zou zijn gebeden voor de dood van paus Franciscus en katholieken die anders dachten dan de organisatie, zouden openlijk worden gehaat. Hugo Bos, voorzitter van de organisatie, vond het onderzoek van het Reformatorisch Dagblad niet goed en het artikel niet goed leesbaar. Volgens hem klopte het onderzoek niet en werd Civitas Christiana onterecht aangevallen. Daarom wilde hij geen interview geven aan het Dagblad, hoewel het Dagblad dat wel wilde.

Vanuit katholieke kring kwam er kritiek op de reactie van Bos. Volgens Anton de Wit, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, ging Bos niet serieus in op de beschuldigingen en gaat Civitas Christiana misleidend te werk.

Media

Informatie

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Civitas_Christiana&oldid=789409"