Citroenmelisse

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Citroenmelisse

Citroenmelisse, of Melissa officinalis, is een vaste plant uit de familie van de lipbloemenfamilie. Citroenmelisse wordt in de keuken vaak gebruikt als kruid. De plant groeit in Zuid-Europa, maar kan ook in Nederland en België overleven. De plant overwinterd ondergronds. Via wortelstokken vermeerderd de plant zich. Citroenmelisse groeit snel en kan wel een halve meter hoog worden. Citroenmelisse heeft iets weg van de brandnetel en heeft ook kleine stekeltjes, maar deze prikken niet.

Citroenmelisse dankt zijn naam aan het feit dat het erg naar citroen smaakt en ruikt. Melisse is het Oud-Griekse wordt voor honingbij. Citroenmelisse trekt ook bijen aan. De bloemen produceren dan ook veel nectar, wat bijen gebruiken om honing van te maken. Van citroenmelisse worden vaak de bladeren gebruikt. Deze worden gebruikt voor (groene) thee, maar ook voor visgerechten, soepen, sauzen en omeletten. Citroenmelissethee staat bekend om zijn goede werking tegen stress en slapeloosheid. Imkers gebruiken citroenmelisse weer om bijenkorven mee in te wrijven om zo bijen te trekken. Citroenmelisse is namelijk goedkoper dan citrusvruchten en groeit bovendien veel sneller aan. Citroenmelisse wordt daarnaast nog gebruikt tegen muggen, aangezien de geur van citroen muggen verjaagd.

Citroenmelisse is makkelijk te vermeerderen. Je kunt de plant zaaien, stekken en scheuren (door midden hakken). Stekken gebeurd meestal in een glas met water. Als er wortels aanzitten gaat het vaak de grond in. Citroenmelisse kan makkelijk in pot worden gehouden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Citroenmelisse&oldid=778553"