Cellulose

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cellulose in 3D model: zwart: Koolstof, rood: zuurstof, wit: waterstof

Cellulose is een chemische stof en het belangrijkste bestanddeel van de celwanden van planten. Het komt ook voor bij verschillende algensoorten, en ook enkele bacteriën kunnen cellulose uitscheiden.

Mensen kunnen cellulose dat in het voedsel zit (vezelrijk voedsel) niet zelf afbreken bij de vertering. Bij herkouwers eten gras of hooi, dat ook veel cellulose bevat. Dat afbreken gebeurt dan door bacteriën en schimmels/gisten. Dat heet dan een enzym dat cellulase heet. In gematigde streken zoals Nederland en België wordt de cellulose in de cellen van hout door de larven van de boktorrenfamilie en micro-organismen zoals schimmels afgebroken; in tropische gebieden zijn het termieten die hierin een belangrijke rol spelen.

Van belang voor de mens

  • Papier: cellulose is belangrijk voor het maken van papier en karton.
  • Cellofaan: Dit is een soort plastic, beter bekend als huishoudfolie
  • Celluloid: Dit is het materiaal waar films van worden gemaakt.
  • Viscose: een kunststof dat in de vorm van textiel wordt gemaakt.
  • Verdikkingsmiddel: een belangrijk bestanddeel in sauzen, soep, ijs, margarine, jam, milkshakes en cake. Op het etiket is dit te herkennen aan het E-nummer E460.
  • Alcohol: uit cellulose kan er alcohol worden gemaakt.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cellulose&oldid=932436"