Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Catharina Valckx

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Catharina Valckx
Geen afbeelding
beschikbaar
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Catharina Valckx
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 1957
Geboorteplaats de Bilt
Overleden
Nationaliteit Nederland Nederland
Beroep Schrijver, Illustrator
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken
Uitgeverij(en) Gottmer
dbnl
Handtekening
Website http://www.catharinavalckx.com/
Portaal Portal.svg Literatuur

Catharina Valckx werd geboren in 1957 in de Bilt. Ze is een Nederlandse kinderboek schrijfster en illustrator. Ze woonde in Frankrijk, in Bièvres een van de grotere Parijse buitenwijken, met haar ouders en haar vier zussen, en keerde daarna terug naar Nederland om te studeren aan de kunstacademie van Groningen. Ze woont nu in Amsterdam.

Ze maakte eerst teksten, schilderijen, tentoonstellingen en nam deel aan de Ateliers '63. Pas na de geboorte van haar zoon, in 1993, ontdekte ze de kinderliteratuur en bracht ze haar eerste prentenboeken uit, die ze in het Frans en het Nederlands schreef.

De beste omschrijving voor haar illustraties (karakters) is schattig en lief.

Prijzen

Ze stond vier keer op de shortlist, in 2011, 2013, 2014 en 2015 voor de prestigieuze internationale prijs van Zweden, de Astrid-Lindgren Memorial Prize.

  • 2002 Paul Hurtmans Prijs Kinderboekenweek (België)  voor Mémet de timide (Verlegen Mémet)
  • 2005 La Chaussette verte de Lisette (De groene sok van Lientje): Booklist Editor's Choice , USA, (2005), Child Magazine Best Book of the year (2005), Outstanding International Book, USA (2005), School Library journal Best Book of the year, USA (2005), CCBC Choice (2006) , Bank Street Beste boek van het jaar (2006)  .
  • 2007 Coco Panache  : Bernard Versele Prijs  , België (2007), Premio Special op de Turijnse Boekenbeurs (2008), Pijlerboek van de Nederlandse Kinderboekenweek (2011).
  • 2009 Mijn collectie : 3e prijs voor illustratie  (internationale selectie) (Nederland)
  • 2011 Poten omhoog! : prijs kinderboekhandel (Nederland),
  • 2018 Bernard Versele Prijs (België) voor Bruno. Een paar dagen van mijn zeer interessante leven , tekst door Catharina Valckx, illustraties door Nicolas Hubesch
  • 2019 Prijs Livrentête (Frankrijk) voor Bruno. De dag dat ik een plant aan een vreemdeling gaf , illustraties van Nicolas Hubesch
  • 2021 Zilveren Griffel voor Die kleine is Don, de lange is Sjon' (Categorie: zes tot negen jaar)

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Catharina_Valckx&oldid=732696"