Borisov

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kerk in Borisov

Borisov (Russisch: Борисов) of Barisaw is een stad in Wit-Rusland. Het ligt 56 kilometer ten noordoosten van de Wit-Russische hoofdstad Minsk. De stad ligt aan 2 rivieren, aan de rivier Berezina en aan zijrivier Dnjepr. De stad heeft een oppervlakte van 45,97 km² en telt 145.659 inwoners.

Geschiedenis

Borisov is in 1102 gesticht door een Wit-Russische prins genaamd prins Rogvolod Vseslavich (doopnaam: Boris). De komende eeuwen was het verbrand en is dan herbouwd ten zuiden van de oorspronkelijke locatie.

Aan het einde van de 13e eeuw werd Borisov onderdeel van Groothertogdom Litouwen. In 1569 werd het onderdeel van het Pools-Litouwse Gemenebest, en werd vervolgens in 1793 deel van het Russische Rijk als gevolg van de Tweede Partitie van Polen. Op 22 januari 1796 werd het wapen van de stad opgericht door Stanislaw August.

In 1812 werd Barisaw een cruciale plaats toen Napoleons troepen de Berezina rivier overliepen. De Fransen voerden een kruising in de stad zelf, maar ontsnapte succesvol van de achtervolgende legers door twee houten bruggen ten noorden van de stad te bouwen, in Studianka. Een kanon uit het Napoleontische tijdperk wordt bewaard door het museum van de stad. In 1871 werd een spoorweg tussen Brest en Moskou dichtbij Barysaw, en een station gebouwd. In 1900 werd het gebied rondom het station geannuleerd. In november 1917 maakte het gebied deel uit van de Sovjet-Rusland, maar werd door Duitsland en toen Polen van 1918 tot 1920 bezet, waarna de Wit-Russische Sovjet-Socialistische Republiek werd opgericht.

In de Tweede Wereldoorlog werd Barysaw vanaf 2 juli 1941 bezeten door Nazi-Duitsland tot 1 juli 1944, het grootste deel van de stad werd vernietigd. Meer dan 33.000 mensen zijn gedood in zes doodskampen die rond de stad gebouwd werden.

Na de vernietiging van de stad werd de stad wederom weer opgebouwd en is nu eigenlijk tot een industrieel centrum opgebouwd, er zijn o.a. veel fabrieken gebouwd enzovoort.

Sport

Borisov heeft een voetbalclub genaamd BATE Borisov. De voetbalclub is meerdere keren landskampioen geweest en hebben o.a. ook verschillende keren meegedaan aan de UEFA Champions League. Daarnaast telt de stad 2 stadions waaronder voetbalstadion Borisov Arena. Er zijn ook drie zwembaden en acht sportparken in de stad.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Borisov&oldid=613223"