Boogconstructie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een gemetselde boog: 1. sluitsteen, 2. Voussoir (boogsteen), 3. Extrados (buitenwand), 4. Impost (poort), 5. intrados (binnenwand), 6. Opstaan (hoogte van de boog zelf), 7. Overspanning of doorgang, 8. abutment (overige metselwerk)

Een boogconstructie is een bouwkundige constructie om een bovenliggende vloer, een wegdeel o.i.d. te ondersteunen, waarbij de belasting niet verticaal plaatsvindt, maar naar de zijkant wordt weggeleid. De boog zelf moet onderaan als het ware worden ingeklemd om het zogeheten wegspatten te voorkomen.

Wanneer de sluit- en boogstenen goed gevormd zijn kunnen ze zonder cement de boog vormen.

Bogen worden op allerlei manieren in bouwwerken gebruikt. Denk aan een poort of een boogbrug, zodat de ruimte eronder vrij blijft.

Bogen verschenen al in zo'n 2000 jaar voor Christus in de Mesopotamische baksteen-architectuur. De eerste bogen en gewelven werden gebouwd door de Etrusken en overgenomen door de Romeinen. De boog is dan ook een kenmerk van de Romaanse architectuur.

Wanneer de boog bovenin spits is wordt het een spitsboog genoemd, kenmerkend voor de Gotiek.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Boogconstructie&oldid=799710"