Bastrompet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Duncan Wilson bespeelt de Rotary Bastrompet met het BBC Symphony Orchestra.

De bastrompet is een soort lage trompet die voor het eerst werd ontwikkeld in de jaren 1820 in Duitsland. Het behoort net als de trompet uiteraard tot de koperblazers. De bastrompet wordt tegenwoordig meestal gestemd in de toonsoort C of B ♭ (bes), maar is soms ook gemaakt in E ♭ (Es). Met kleppen en dezelfde buislengte lijkt de bastrompet sterk op de ventiel-trombone, hoewel de bastrompet een hardere, meer metaalachtige klank heeft. Er zijn moderne fabrikanten die 'ventieltrombones' en 'bastrompetten' aanbieden, gebruiken dezelfde buizen, ventielen en bel (uitlopende gedeelte). In deze gevallen is de bastrompet vrijwel hetzelfde als de ventiel-trombone.

De vroegste vermelding van de bastrompet is in de Allgemeine Musikalische Zeitung in Duitsland uit 1821, waarin de Chromatische Tenortrompetenbaß van Heinrich Stölzel en de Chromatische Trompetenbaß van Griesling & Schlott worden beschreven. Chromatisch wil zeggen dat je er hele en halve tonen mee kunt spelen door middel van de ventielen. Verschillende andere varianten werden geproduceerd in de jaren 1820 en werden veel gebruikt in militaire bands. Versies met een brede bel worden nog steeds gebruikt in Oostenrijk en Beieren onder de naam Baßtrompete en versies met een smalle bel worden in Italië gebruikt onder de naam tromba bassa. Ze worden vooral gebruikt als begeleidend instrument in een harmonie, fanfare of orkest en spelen vrijwel geen solo's.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bastrompet&oldid=661593"