Axolotl

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Axolotl
Ambystoma mexicanum

Ajolote.jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied Mexico
Leefomgeving Diepe meren
Behoort tot de Molsalamanders
Portaal Portal.svg Biologie
Twee witte axolotls, zo vind je ze in gevangenschap.

De axolotl is een salamandersoort uit Mexico. Ze worden ook als huisdier gehouden.

Axolotls zijn bekend omdat ze nooit transformeren. Als een normale salamander wordt geboren, heet hij "larve". Deze larven leven onderwater en lijken op visjes. Als deze larven groeien krijgen ze longen en verdwijnen soms ook de kieuwen. Ze komen er dan uit te zien zoals wij de salamander kennen. Axolotls blijven tot hun dood larve. Ze hebben dus geen longen en komen dus ook niet uit het water.

In het wild zijn de axolotls zeldzaam en bedreigd. Het enige meer waar ze in voorkomen is het Xochimilcomeer, ten zuiden van Mexico-Stad. Ook worden ze soms gezien in andere meertjes en kanaaltjes in dit gebied, maar dit kunnen ook andere salamanders zijn.

Naam

Axolotl betekent waterhond of waterslaaf in het Nahuatl. Dit is een taal die door de oorspronkelijke inwoners van Mexico wordt en werd gesproken. Het was één van de talen van de Azteken. In het Nahuatl schrijven ze axolotl zo: āxōlōtl. In bijna elke taal wordt deze salamander zo genoemd.

Uiterlijk

Axolotls zijn één van de grootste salamandersoorten. Ze kunnen wel 15 cm lang worden, maar meestal worden ze rond de 10 cm Axolotls hebben een brede kop en een grote mond, maar ze hebben wel hele kleine oogjes. De ogen zijn meestal zwart. Een grappig feitje is dat axolotls hun ogen niet dicht kunnen doen. Ze hebben namelijk geen oogleden.

In het wild zijn axolotl bijna altijd bruin of zwart. Heel soms wordt er ook een albino gevonden. Deze zijn wit met rode ogen. Axolotls die als huisdier worden gehouden zijn meestal wit/roze en hebben zwarte ogen.

Axolotls hebben zes stengels aan hun lichaam zitten, met daarop rode kieuwen. Axolotlkieuwen zijn dus heel anders dan de kieuwen van een vis. Soms bijten Axolotls elkaars kieuwen af, maar deze kunnen dan weer opnieuw aangroeien. Dit gebeurt ook met andere lichaamsdelen, zoals de poten.

Er is bijna geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Gedrag

Een axolotl vertoont voornamelijk rustig en traag gedrag. Ze zijn nachtactief, wat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de nacht. Overdag rusten ze vaak op de bodem van hun leefomgeving. Ze bewegen zich langzaam en gebruiken hun kieuwen om te ademen, wat hen een karakteristiek uiterlijk geeft. Axolotls kunnen zich verplaatsen door te zwemmen met behulp van hun staart en kleine poten. Ze zijn solitaire dieren, wat betekent dat ze de voorkeur geven aan eenzaamheid en niet veel interactie hebben met andere axolotls.

Wat eet een Axolotl

Axolotls zijn carnivoren. Dat betekent dat axolotls vlees eten. Nou eten ze natuurlijk geen biefstukje of karbonade. Nee, volwassen axolotls eten insecten en kleine visjes. Hun enige vijand zijn grote roofvissen. De jonge axolotls eten vooral plankton en watervlooien.

Axolotls eten alleen maar eten wat beweegt. Ze zullen dus niet een dood wormpje op de meerbodem eten, maar wel een levende worm.

Voortplanting en ontwikkeling

In de lente, de paartijd van de axolotls, maken de mannetjes een dansje om de vrouwtjes te lokken. Een tijdje nadat ze hebben gepaard legt het vrouwtje eieren, soms wel 300! Natuurlijk worden niet alle eitjes later ook volwassen axolotls. Als hij eenmaal uit het ei is, gaat de larve veel eten, zodat hij snel kan groeien. Na één tot anderhalf jaar wordt hij volwassen. De axolotl mag er dan nog wel uitzien als een larve, maar kan zich nu wel voortplanten. Axolotls worden 5 à 6 jaar oud.

Als huisdier

Axolotls zijn makkelijk te verzorgen. Daarom zijn ze één van de populairste amfibieën als huisdier.

Axolotls liggen vaak op de bodem van het aquarium. Ze houden van beschutte, donkere plaatsen. Ze komen wel af en toe naar boven om lucht te happen. De temperatuur van het water moet tussen de 12 °C en 19 °C (°C= graden Celsius) zijn. De temperatuur mag nooit boven de 25 °C komen, dan gaan ze namelijk dood.

Als voedsel kan je ze het beste regenwormen, muggenlarven, of stukjes vis geven. Het geven van levende vissen is niet verstandig, want deze kunnen aan de axolotls kieuwen gaan knabbelen, waardoor die niet goed meer werken. Voor het voederen in het aquarium geldt hetzelfde als in het wild. Als het voedsel niet beweegt, zal de axolotl het niet eten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Axolotl&oldid=864466"