Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Salamanders

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Salamander)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een salamander is net zoals de kikker een amfibie. Dat betekent dat de salamander leeft op het land en in het water. In Nederland en België leven ook salamanders. Ze zijn zeldzaam en mogen niet worden gevangen.

Salamanders hebben voor altijd een staart maar de kikker niet, alleen een baby-kikker (kikkervisje) heeft een staartje maar deze verdwijnt al snel. Salamanders eten vooral kleine beestjes in het water zoals watervlooien. Als een salamander een pootje of een deel van zijn staart verliest, groeit deze gewoon weer aan, maar dit gaat erg langzaam. Salamanders kunnen enkele jaren oud worden, sommige soorten zelfs meer dan 20 jaar!

Het dikkopje van de salamander is anders dan een kikkervisje. Hij houdt zijn staart en heeft een kraag van kieuwen.

Volwassen salamanders zijn anders dan de hagedissen, ze hebben geen schubben, ze zijn vochtig, ze hebben geen klauwen en geen zichtbaar oor.

Er zijn verschillende soorten salamanders met verschillende kleuren patronen.

Salamanders zijn vleeseters (carnivoren). Ze eten wormen, sprinkhanen, kevers, naaktslakken en larven.

Huisdier

Sommige mensen mensen nemen een salamander als huisdier. Voorbeelden van salamandersoorten die vaak als huisdier worden gehouden zijn de Canadese watersalamander en de zeldzame axolotl.

Voortplanting

Dit doen de salamanders heel speciaal. Ze kunnen elkaar herkennen maar het kan ook dat het mannetje een speciale manier gebruikt. Bij sommige soorten is het bekend dat het mannetje onder water geurstoffen afscheidt en die met zijn staart in alle richtingen in het water wappert. Het mannetje voert een balts uit, een soort dansje. Als het vrouwtje op het moment dat er een mannetje haar vindt vruchtbaar is en als ze het een geschikte ‘partner’ vind,begint de voortplanting. Het mannetje wandelt naar het vrouwtje en zet zijn zaad af op de grond. Het vrouwtje loopt naar de plek waar het zaad ligt en neemt het op in haar cloaca. Dit is dus geen echte paring. Soorten die in snelstromend water leven paren wel. Het mannetje kronkelt zich dan om het vrouwtje en bijt zich letterlijk vast zodat het zaad niet wegspoelt. Salamanders zijn carnivoren, vleesetende dieren. ze eten dus andere kleine dieren zoals insecten en wormen ook de jonkies eten dit. Salamanders leven op land en in het water, maar van de Siberische landsalamander is bekend dat er eentje in een hol van 14 meter zijn ‘huis’ heeft gevonden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Salamanders&oldid=626837"