Arabisch schiereiland

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Arabisch Schiereiland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Arabisch schiereiland of Arabië is een gebied in West-Azië. Het Arabisch schiereiland is ook een groot deel van het Midden-Oosten. Het Arabisch schiereiland grenst aan de Rode Zee, de Golf van Aden, de Indische Oceaan, de Arabische Zee, de Golf van Oman en de Perzische Golf. Het schiereiland bestaat uit 9 landen: Saoedi-Arabië, Jemen, Oman, Qatar, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Irak en Bahrein. Je kunt Arabië goed herkennen aan de vorm, als je de kaart een beetje naar links draait lijkt het op een laars. Arabië is vooral bekend aan zijn olie.

De oppervlakte van het schiereiland is 3.237.500 km², en telt ruim 78 miljoen inwoners. Het hoogste punt is de Jabal an Nabi Shu'ayb in Jemen en is ruim 3666 meter hoog. De officiële taal is Arabisch, en wordt bewoond door Arabieren.

Geschiedenis

Moderne geschiedenis

Burgeroorlog in Jemen

Van 1962 tot en met 1970 woedde er een burgeroorlog in Jemen. De oorlog begon met een staatsgreep, die door de republiekbenen waren begonnen. En zo riepen ze de Jemenitische Arabische Republiek uit. De Royalisten waren hier niet mee eens en kwamen in opstand tegen de Jemenitische Arabische Republiek. Zij kregen ook duidelijk steun van hun buurland Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk. De republiekbenen kregen steun van Sovjet-Unie. Het was een deel van de Koude Oorlog vandaar de steun van de Sovjetten. En ook daarnaast kregen ze steun van Egypte. In 1964 werd na overleg een wapenstilstand van 2 dagen aangekondigd. Dit maakte Egypte zwaarder, want bij de oorlog tegen Israel verloor Egypte nog ook nog is 15.000 man en de Gazastrook en de Sinai. In 1967 steunde Saoedi-Arabië de steun aan het Koninkrijk. In 1970 werd officieel aangekondigd, de Republiek wordt erkend door Saoedi-Arabië. Toen verliet hetzelfde land en Egypte, Jemen.

Golfoorlog van 1990 tot 1991

Later vond er alweer een oorlog plaats, toen viel Irak onder leiding van Saddam Hoessein buurland Koeweit aan. Dit hadden ze ook deels bezet. Echter waren alle landen hier tegen, behalve Brazilië en Joegoslavië, dus kwamen heel veel landen waaronder Nederland, de Verenigde Staten, België en het Verenigd Koninkrijk in actie. Zo starten heel veel landen een operatie genaamd: "Operatie Desert Storm". Zo gingen bv. Saoedi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk samen met de Verenigde Staten Koeweit aanvallen en ging Frankrijk het westen aanvallen. Dit lukte en zo veroverden de coalitie Koeweit en was Irak verzwakt. De coalitie viel Irak toen binnen en namen Saddam Hoessein gevangen wegens het binnenvallen van Koeweit en het gebruiken van 'verboden' wapens. In 2006 vond zijn executie plaats.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arabisch_schiereiland&oldid=793570"