Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: Dyscalculie of Kunst

Anna Woltz

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anna Woltz
2016Winternachten4.jpg
Anna Woltz in 2016
Citaat
Algemene informatie
Naam voluit Anna Woltz
Pseudoniem
Bijnaam
Geboren 29 december 1981
Geboorteplaats Londen
Overleden
Nationaliteit Nederland Nederland
Beroep Schrijver, Journalist
Werk
Jaren actief
Genre(s) Kinderboek
Stroming
Invloeden
Bekende werken 'Gips', 'de Tunnel'
Uitgeverij(en)
dbnl https://www.dbnl.nl/auteurs/auteur.php?id=wolt009
Handtekening
Website http://www.annawoltz.nl/
Portaal Portal.svg Literatuur

Anna Woltz is een schrijfster, ze schrijft kinderboeken zoals: "Aangespoeld", "Black Box" en "Alles kookt over". Ze is nu nog steeds zeer succesvol. Ze heeft op school gezeten op de Montessorischool Waalsdorp en het Gymnasium Haganum.

Jeugd

Anna Woltz werd op 29 december in 1981 geboren in Londen, toen ze anderhalf jaar oud was verhuisde ze met haar ouders naar Den Haag. Toen werd haar zusje Sarah geboren. Toen Anna zes jaar was moest ze op school voor het eerst een boek lezen, maar dat ging niet goed. Ze wilde helemaal geen stom boek lezen over “een idiote kabouter Pim”. Pas toen ze “De kinderen van de Bolderburen” van Astrid Lindgren in handen kreeg, begon ze te lezen, en lezen, en lezen. Ze hield niet meer op…

Het begin van haar schrijfsters carrière

Op haar twaalfde begon Anna met schrijven. Ze schreef een boek over kinderen die met z’n allen een restaurant begonnen, ze hield zelf namelijk erg van koken. Maar toen werd het herfst, en moest ze weer naar school, het boek was nog lang niet af en verdween in de la. De zomers daarop probeerde Anna steeds een boek te schrijven, dagenlang zat ze achter de computer, heel rare verhalen waren het, over hertoginnen, schietpartijen en verdronken moeders. Maar al die verhalen waren steeds te kort om in een boek te zetten.

Haar eerste boek

Toen Anna 15 jaar oud was schreef ze een column in “De Volkskrant”. Ze schreef over het schoolleven, de leraren en de inhoud van haar broodtrommel. Ze bracht in 1998 haar eerste boek uit, “Overleven in 4B”, dat ging over het schoolleven. Daarna, toen ze 17 jaar oud was, pakte ze het boek van het restaurant er weer bij, en schreef ze het echt helemaal af. Dat boek ligt nu in de winkel als “Alles kookt over”. Hier na maakte ze een boek over de Tweede Wereldoorlog: Post uit de oorlog.

Nu

Maar ondanks dat Anna zo goed kon schrijven en veel succes had, ze maakte haar studie af, Amerikanistiek. Nu werkt ze vooral dagen achter elkaar op haar computer, opzoek naar een idee voor een nieuw boek. ook spreekt ze (geeft ze lezingen) voor kinderen en volwassenen, op scholen, bibliotheken en boekwinkels via de Schrijverscentrale

Prijzen

 • 2010 prijs voor het mooiste boek van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury in de categorie 10-12 met Red mijn hond, in de leeftijdscategorie 8-10 jaar.
 • 2012 Thea Beckmanprijs met Ik kan nog steeds niet vliegen
 • 2014 Vlag en Wimpel voor Mijn bijzonder rare week met Tess
 • 2015 Thea Beckmanprijs voor Mijn bijzonder rare week met Tess
 • 2015 Nienke van Hichtum-prijs voor Honderd uur nacht
 • 2016 Zilveren Griffel en Gouden Griffel voor Gips
 • 2016 De Kleine Cervantes voor Honderd uur nacht
 • 2017 Zilveren Griffel voor Alaska
 • 2018 Vlag en Wimpel voor Zondag maandag sterrendag
 • 2018 Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Alaska
 • 2020 Sardes-Leespluim voor Naar de wolven
 • 2022 Zilveren Griffel voor de Tunnel en Genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anna_Woltz&oldid=732049"