Gymnasium Haganum

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Het Gymnasium Haganum vanaf de Laan van Meerdervoort.
De toegangspoort.

Het Gymnasium Haganum is een openbaar gymnasium in Den Haag. Het Haganum heeft rond de 750 leerlingen. Het gebouw ligt aan de Laan van Meerdervoort en is gebouwd in neo-renaissance stijl. Het Haganum werd voor het eerst vermeld in 1327.

Geschiedenis

Het Haganum was eerst een hofschool voor rijke kinderen. Het zat toen in de Hofkapel in het Binnenhof. De school was eigendom van de Rooms-Katholieke Kerk en de belangrijkste lessen waren dan ook in het Latijn. Het gebouw ging later naar de Sint Jacobsstraat die daarna de Schoolstraat werd genoemd. Tijdens de Reformatie moest de Rooms-Katholieke Kerk het Haganum afstaan en het kwam in handen van het stadsbestuur van Den Haag. Later in de 19e eeuw werd het Haganum minder belangrijk omdat er andere middelbare scholen kwamen die veel nieuwe vakken gaven zoals wiskunde, boekhouden en moderne talen. Toen combineerde een rector die twee types en dat bleek goed te werken. Het Haganum werd weer belangrijker en in 1838 werd het hernoemd naar het Stedelijk Gymnasium. In 1879 mochten er voor het eerst meisjes naar het Haganum waardoor het aantal inschrijvingen sterk steeg. Toen er teveel aanmeldingen kwamen werd nog een gymnasium gesticht. Het Haganum ging daarna Eerste Stedelijk Gymnasium heten. Het tweede stedelijk Gymnasium werd later hernoemd naar het Maerlant-Lyceum.

Het gebouw

Het gebouw is gebouwd tussen 1905-1907 en het is ontworpen door de architect Jacobus van Lokhorst in neo-renaissance stijl. Hij overleed tijdens de bouw. Het gebouw is te herkennen aan een toren die er middeleeuws uitziet. Om het gebouw binnen te komen moet je door een poort (zie foto) waar boven staat geschreven Gymnasium Haganum. In het Haganum zijn een aantal films voor een deel opgenomen: Kruimeltje, Pietje Bell, Afblijven en Vroeger is dood. In die laatst komt ook muziek voor van het schoolorkest van het Haganum.

Activiteiten

Ieder vrijdagmiddag zijn er speciale activiteiten op het Haganum. Zo zijn er bijvoorbeeld go (bordspel), Model United Nations, schoolorkest, robotics, schaken, SPEC (schoolkrant), en volleybal. Er zijn ook een aantal verenigingen. Zo is er de Bond voor Haagse Gymnasiasten (kortweg de Bond) waar alle leerlingen bij horen. De Bond organiseert alle feesten enzo. De bestuursleden worden gekozen door de leerlingen zelf. Ook is er bijvoorbeeld de schaakvereniging Chaturanga. Nog eentje is de Spectemur Agendo, kortweg SPEC, de schoolkrant. Ook is er de oud-leerlingenvereniging Socialiter.

Bekende oud-leraren en oud-leerlingen

Externe link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gymnasium_Haganum&oldid=688196"