Anglicaanse Kerk
De Anglicaanse Kerk (van het Latijnse anglicanus dat Engels betekent) of officieel de Episcopaalse Kerk van Engeland is de staatskerk in Groot-Brittannië. Ze wordt ook vaak de Kerk van Engeland genoemd. De kerk telt 13,4 miljoen leden.
De Anglicaanse Kerk bestaat vanaf het moment dat Hendrik VIII van Engeland ruzie kreeg met de paus omdat die niet wilde dat Hendrik zou scheiden van zijn eerste vrouw. De kerk scheidde zich af van de Rooms-Katholieke Kerk en werd een onafhankelijke kerk. De Britse koning (Charles III) is het hoofd van de Anglicaanse Kerk, maar heeft zelf geen macht. De aartsbisschop van Canterbury is de belangrijkste geestelijke binnen de kerk en is verantwoordelijk voor het bestuur van de kerk.
De kerk is géén onderdeel van het protestantisme of van het rooms-katholicisme, maar eerder een mix van beide. De Anglicaanse Kerk heeft invloeden uit beide kerken, die door de geschiedenis heen zijn toegevoegd aan de kerk. Ze vallen niet onder het gezag van de paus.
Geschiedenis
Koning Hendrik VIII was getrouwd met Catharina van Aragon. De koning was geobsedeerd met een mannelijke troonopvolger, maar Catharina van Aragon kon geen zoon krijgen. De koning wilde daarom van Catharina van Aragon scheiden, maar daarvoor was de toestemming van de paus nodig. De paus gaf deze toestemming niet. Koning Hendrik VIII scheidde daarom in 1533 de Kerk van Engeland af van de Rooms-Katholieke Kerk. Datzelfde jaar erkende het Engelse parlement Hendrik VIII als hoofd van de Anglicaanse Kerk. De bisschop van Canterbury werd na de koning het hoofd van de kerk.
De Anglicaanse Kerk behield veel katholieke tradities. De koning was tegen het protestantisme. Toch werden onder koning Hendrik VIII alle kloosters gesloten. Monniken moesten de daken van kerken en kloosters verwijderen, zodat deze sneller in verval vielen. Ook kwam er een mogelijkheid om te scheiden in uitzonderlijke gevallen. De spullen van de kloosters en kerken waren nu eigendom van de koning. Ook het geld wat de kerk verdiende waren inkomsten voor de koning en daarmee het land. In 1534 werd de band met de paus verbroken en ook werd het celibaat afgeschaft. De rest van de geloofsuitoefening bleef hetzelfde.
De koning kwam in conflict met Thomas More. Hij was tegen de scheiding en de breuk met de paus. More werd in 1535 onthoofd. De katholieken in Engeland verzette zich aanvankelijk, maar legden zich al snel neer. De protestanten werden vervolgd, maar later was er meer toenadering tot hen. Koningin Maria I wilde Engeland weer nader brengen tot de katholieke kerk en al haar tegenstanders kwamen op de brandstapel. Hierdoor staat ze bekend als Bloody Mary. Haar opvolger, koningin Elizabeth I, herstelde de Anglicaanse Kerk.
Tijdens de Reformatie werd een middenweg gevonden tussen de katholieken en de puriteinen (protestanten). De Anglicaanse Kerk heeft daarom ook protestantse en katholieke elementen. Richard Hooker was hiervoor erg belangrijk.
De Anglicaanse Kerk in Engeland heeft zo'n 13,4 miljoen leden, maar wereldwijd zijn er 85 miljoen gelovigen. Zij leven voornamelijk in voormalige Britse koloniën. De Anglicaanse Kerk heeft in deze landen vaak zelfstandige kerkgemeenschappen, zoals de Episcopaalse Kerk in de Verenigde Staten.
Organisatie
In Engeland
De Anglicaanse Kerk van Engeland is actief in Engeland en op het eiland Man. De Anglicaanse Kerk is verdeeld in twee aartsbisdommen of kerkprovincies; het aartsbisdom van Canterbury in het zuiden en het aartsbisdom van York in het noorden. Beide worden geleid door een aartsbisschop, maar de aartsbisschop van Canterbury heeft meer macht. Vaak wordt de aartsbisschop vergeleken met de paus in de Rooms-Katholieke Kerk, maar de paus heeft meer macht over de kerk.
Formeel is de Engelse koning(in) het hoofd van de kerk, maar dit is tegenwoordig enkel nog symbolisch. Door deze situatie heeft Engeland een staatsgodsdienst, maar in Engeland is er vrijheid van godsdienst.
De kerkprovincies zijn verdeeld in bisdommen.
Wereldwijd
De Anglicaanse Kerk speelt een belangrijke rol in de wereldwijde Anglicaanse Gemeenschap. In ongeveer in alle voormalige Britse koloniën is er een Anglicaanse Kerk, zoals in Canada, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Ierland. Schotland en Wales hebben hun eigen Anglicaanse kerkgemeenschap. Ierland en Noord-Ierland zijn beide verbonden in de Church of Ireland. In België zijn er zo'n 10.000 volgelingen in voornamelijk Brussel en Antwerpen. In Nederland zijn er 2.000 tot 3.000 volgelingen en 12 kerken.
De Anglicaanse Gemeenschap is erg verdeeld over issues als echtscheidingen en het homohuwelijk. De Episcopaalse Kerk staat bijvoorbeeld bekend als progressief, terwijl de Anglicaanse Kerk in Engeland erg conservatief is.