Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Alexander Van der Bellen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexander Van der Bellen in 2016

Alexander Van der Bellen (Wenen, 18 januari 1944) is de huidige bondspresident van Oostenrijk. Hij is dit sinds 26 januari 2017 en is lid van de politieke partij Die Grünen - Die Grüne Alternative. Van deze partij is Van der Bellen ook voorzitter. Voordat hij bondspresident was, werkte hij als econoom.

Van der Bellen uit een familie van Russische edelen, die na de Russische Revolutie (1917) zijn gevlucht naar Estland, Polen, Duitsland en tenslotte Oostenrijk. De naam Van der Bellen is Nederlands, aangezien hun familie rond 1700 in de Spaanse Nederlanden leefde. Alexander Van der Bellen is zelf opgegroeid in de deelstaat Tirol in de stad Innsbruck. Hier ging hij naar het gymnasium en later naar de universiteit. In 1970 studeerde hij af in economie. Hierna vertrok hij naar Berlijn, waar hij werkte bij het Internationales Institut für Management und Verwaltung. Tussen 1977 en 1980 onderwees hij economie aan de Universiteit van Wenen en was tussen 1990 en 1994 decaan.

In 1994 kwam Van der Bellen in de Nationale Raad terecht. Oorspronkelijk was hij lid van de Sociaaldemocratische Partij van Oostenrijk, maar werd parlementslid namens Die Grünen. Tussen 1997 en 2008 was hij federaal woordvoerder namens Die Grünen en tussen 1999 en 2008 fractieleider. Van der Bellen is altijd al populairder geweest dan zijn partij. Terwijl Die Grünen juist aan zetels verliezen, wint Van der Bellen aan populariteit. Men denkt dat het ligt aan zijn eerlijkheid, waardig gedrag en gespecialiseerde kennis op economisch vlak.

In 2016 nam hij deel aan de presidentsverkiezingen in Oostenrijk. Hij deed dit als onafhankelijk lid, maar werd door Die Grünen gesteund. Hier versloeg hij met een nipte voorsprong van kandidaat Nobert Hofer van de FPÖ. Van der Bellen werd een jaar later beëdigd als bondspresident en nam het stokje van oud-president Heinz Fischer over.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Alexander_Van_der_Bellen&oldid=565418"