Aleppo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aleppo in vogelvlucht, foto uit 2009

Aleppo is de tweede grootste stad van heel Syrië (na Damascus, de hoofdstad) met ongeveer 3.000.000 inwoners in het jaar 2008. Het is de 3e oudste stad van de wereld. Samen met Damascus strijdt het om de eer welke stad de langst constant bewoonde stad ter wereld is. Geografisch ligt Aleppo vlakbij de Turkse grens, in het noordwesten van het land. De meeste inwoners van Aleppo zijn Arabieren. Ook wonen er kleine groepen Koerden, Armeniërs, Grieken en Turken. Een vijfde van de bevolking in Aleppo is christelijk. Aleppo is gesticht door de Hittieten. De stad heeft één van de sterkste burchten van de hele wereld en is één van 's werelds oudste steden. Aleppo ligt aan de rivier de Quwaiq.

Sinds de Syrische burgeroorlog is uitgebroken, woont er bijna niemand meer in Aleppo, honderdduizenden mensen vluchten Aleppo uit. Het is nu een van de plekken in Syrië waar het zwaarst wordt gevochten. De stad zelf is intussen grotendeels verwoest, en is ook een grotendeels in handen van terreurgroep Islamitische Staat.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aleppo&oldid=443253"