Aanslagen in Christchurch

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aanslagen in Christchurch

Canterbury Mosque 12 June 2006.jpg
Moskee waar één van de aanslagen plaats vond

Datum 15 maart 2019
Tijd 13:40 (UTC+13)
03:40 (Nederlandse tijd)
Locatie Nieuw-Zeeland Christchurch, Nieuw-Zeeland
Omschrijving
Dader(s) en slachtoffer(s)
Dader(s) Brenton Tarrant
Dadergroepen geen
Doelwit(ten) Moslims
Doden 50
Gewonden 50
Wapens
Gebruikte wapens 2 semiautomatische vuurwapens, 2 hagelgeweren en 1 vuurwapen met hefboomwerking
Portaal Portal.svg Geschiedenis

Op 15 maart 2019 vond er 2 aanslagen in Christchurch plaats. Dat is de derde grote stad van Nieuw-Zeeland. De terrorist was de rechts-radicale Brenton Tarrant. Hij is gaan schieten in 2 moskeeën en heeft 50 mensen die aan het bidden waren, doodgeschoten. Zijn motief was een angst voor de islam en hij liet zich inspireren door de moordpartij van neo-nazi Anders Breivik op het eiland Utoya in Noorwegen. Het is de dodelijkste aanslag in Nieuw-Zeeland ooit.

Wat gebeurde er?

Masjid al-Noor-moskee

De dader, Brenton Tarrant begon zijn aanslag om 13:40 op 15 maart 2019. Op dat moment waren moslims bezig met hun vrijdaggebed. Hij begon zijn schietpartij in de Masjid al-Noor-moskee. Om 14:11 begon hij zijn tweede schietpartij in de Linwood Masjid-moskee. Alles wat hij deed streamde hij via Facebook. Toen hij met zijn tweede schietpartij bezig was werd hij verjaagd door een 48 jarige Afghaan. Die gooide een leeggeschoten wapen door het autoraam van Tarrant. Tarrant was op dat moment een nieuw wapen aan het pakken en schrok. Hij vluchtte weg maar werd achtervolgd door 2 agenten. Hij werd na de achtervolging overmeesterd en opgepakt.

Dader

De dader, Brenton Tarrant, had vroeger een baan als fitnessinstructeur. Er word aangenomen dat hij tijdens zijn reizen naar Europa en Azië geradicaliseerd is. Nadat hij aangehouden was heeft hij niets meer gezegd over de aanslagen of over zijn motieven. Wel had hij voordat hij de aanslag pleegde een manifest online gezegd waarin hij uitleg gaf waarom hij de aanslag ging plegen. Dit deed hij vlak voor dat hij de aanslag ging uitvoeren want anders zou hij daardoor al opgepakt worden. In zijn manifest schreef hij dat hij vond dat de wereld overspoeld werd met groepen waar van hij vond dat die er niet thuishoren, daarmee bedoelde hij onder andere moslims. Hij was vooral bang van de hoge geboortecijfers van moslims in Europa.

Slachtoffers en herdenkingen

De meeste slachtoffers waren immigranten, ze vonden het leven in hun eigen land niet fijn, bijvoorbeeld door oorlogen, en waren geëmigreerd naar Nieuw-Zeeland. Er vielen in totaal 51 doden en 50 gewonden.

Na de aanslag waren er veel herdenking ter na gedachtenis van de slachtoffers. Overal in Nieuw-Zeeland werden herdenkingen gehouden. Ook de premier Jacinda Ardern ging het land in om met mensen te praten over de gebeurtenissen en ze toonde medelijden. Veel mensen vonden het positief van haar dat ze daarbij een hoofddoek droeg. Ook in Nederland werden de gebeurtenissen herdacht. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam hield een speech en op het schouwburgplein in Rotterdam werd door een herdenking gehouden die georganiseerd was door de islamitische partij NIDA. Ook een de Tweede Kamer werd de aanslag herdacht.

Nasleep

Na de aanslag liet de regering weten dat de wapenwet aangepast werd. Mensen mochten sindsdien geen wapens meer hebben zoals het soort dat Brenton Tarrant gebruikte. Tarrant had de wapens niet illegaal bemachtigd maar had daar een vergunning voor. Mensen die de wapens ook in huis hadden moesten ze inleveren.

Ook kwam er een commissie die uit moest zoeken hoe dit kon gebeuren en hoe dit nooit meer zou kunnen gebeuren.

Opmerkelijk was ook dat premier Ardern zei dat ze de naam van de dader nooit zou uitspreken omdat hij dat niet verdiende. Ze zei dit: "Ik smeek jullie: spreek de namen uit van degenen die we kwijtgeraakt zijn, in plaats van de man die hun levens nam. Hij heeft bekendheid gezocht, maar wij in Nieuw-Zeeland zullen hem niets geven, niet eens zijn naam" Ze wilde juist dat de slachtoffers herdacht zouden worden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aanslagen_in_Christchurch&oldid=647260"