Jacinda Ardern

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jacinda Ardern

Jacinda Ardern (Hamilton, 26 juli 1980) is momenteel premier van Nieuw-Zeeland namens de Labour Partij. Die functie vervult ze sinds 26 oktober 2017.

Toen Ardern 17 was werd ze lid van de Labour Partij. Ze adviseerde onder andere de Britse premier Tony Blair. In 2008 werd ze gekozen in het parlement van Nieuw-Zeeland. Toen Helen Clark premier werd was Ardern één van haar belangrijkste medewerkers. Op 1 augustus 2017 werd Ardern gekozen als leider van de Labour Partij maar tijdens de verkiezingen werd ze verslagen door de Conservatieven. Alhoewel de Conservatieven nu de grootste waren hadden ze geen absolute meerderheid in het parlement, 2 kleinere partijen wilden liever samen regeren met de Labour Partij waardoor Ardern toch premier werd. Ardern is vanwege haar bestrijding van de Coronapandemie erg populair in haar land. Tijdens de verkiezingen van oktober 2020 won ze erg ruim. Ze had de beste overwinning van de Labour Partij behaald in 50 jaar.

Aanslagen Christchurch

Ook na de aanslagen in Christchurch was ze erg populair. Ze zei dat ze de naam van de dader nooit zou uitspreken. Ze zei: "Dat is waarom je mij zijn naam nooit meer hoort uitspreken. Hij is een terrorist, een crimineel en een extremist. Maar hij zal, wanneer ik spreek, naamloos zijn. (...) Hij zocht naar bekendheid. Maar hier in Nieuw-Zeeland geven wij hem niets - zelfs zijn naam niet."

Een paar maanden na de aanslag werd er een begroting gepresenteerd waarin 2,5 miljard extra werd geïnvesteerd in het geluk van de bevolking. Dat vond ze na de aanslagen heel belangrijk. Daarvan werd er 823 miljoen dollar gereserveerd voor de geestelijke gezondheidszorg om het grote aantal zelfmoorden tegen te gaan. Naar het bestrijden van kinderarmoede ging ook één miljard dollar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Jacinda_Ardern&oldid=647142"