3G (telecommunicatie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

3G, voluit derde generatie, is de derde generatie of versie van het netwerk dat tussen 2003 en 2010 gebruikt werd voor mobiele telecommunicatie. Mobiele telecommunicatie is het over langere afstanden draadloos overbrengen van informatie van de ene telefoon naar de andere telefoon. Voorbeelden hiervan zijn bellen, sms'en en whatsappen. De opvolger van 3G is 4G.

Wat is 3G

3G, wat staat voor derde generatie, was een geavanceerd netwerk voor mobiele communicatie. Met 3G konden mensen draadloos informatie over langere afstanden verzenden en ontvangen via hun mobiele telefoons. Met 3G kon je sneller multimediabestanden ontvangen. Ook was het met 3G voor het eerst mogelijk om te beeldbellen (facetime) en om afbeeldingen snel met elkaar te wisselen.

Verschil tussen 2G en 3G

Capaciteit: 3G had meer capaciteit voor meerdere gebruikers en er was meer bandbreedte beschikbaar. Doordat er meerder mensen tegelijk in een gebied gebruik konden maken van het internet op hun mobiele telefoon zorgde dit voor een explosieve groei in het gebruik. De eerste mobiele telefoons, Android en iPhone konden alleen 2G gebruiken. 3G was een grote uitkomst voor smartphones. Een groot voordeel van 2G is dat de frequentie lager is waardoor het makkelijker dieper in gebouwen kan komen. 3G werd voor het eerst mogelijk in 2004.

Toekomst 3G

Bijna alle telecom providers hebben het 3G deel van het netwerk uitgeschakeld. Deze keuze is gemaakt om meer frequentieruimte vrij te maken voor 4G en om ruimte te hebben voor 5G.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=3G_(telecommunicatie)&oldid=800105"