Verbeter WikiKids vandaag nog!
Noto Emoji KitKat 1f386.svgNoto Emoji v2.034 1f386.svg Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Noto Emoji v2.034 1f386.svgNoto Emoji KitKat 1f386.svg
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Frequentie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Als de frequentie toeneemt (toon hoger wordt), komen de golven steeds dichter bij elkaar

De snelheid van geluid dat hoge tonen heeft afwisselend met lage tonen meten we met frequentie. De snelheid is hierbij de afstand die een golf per seconde aflegt. De golflengte is de afstand tussen twee opeenvolgende toppen van de golf; deze wordt uitgedrukt in meters. De frequentie is het aantal golftoppen dat per seconde een bepaald punt passeert. Frequentie is het aantal golf toppen per seconde van de golf. De geluidssnelheid of frequentie wordt uitgedrukt in hertz (Hz): de herhalingen van golftoppen per seconde. Bijvoorbeeld instrumenten die lage klanken maken zoals basgeluiden liggen onder de 100 Hz, hele hoge pieptonen liggen boven de 8.000 Hz.

Vergelijk het met zwaaien. Zwaai je langzaam heen een weer, dan stelt dat een lage toon voor. Zwaai je snel (zelfde afstand, maar veel meer bewegingen) dan stelt dat een hoge toon voor. Als je de snaar van een basgitaar aanslaat dan zie je die nog zwabberen (heen en weer bewegen). Doe je hetzelfde bij de snaar met de hoogste toon van een gitaar, dan kunnen je ogen dat niet meer volgen, zo snel gaat dat.

Proefje

Een andere leuke proef is met een meetlat op de rand van de tafel. Het grootste deel laat je als een duikplank ovet de rand steken en het korte gedeelte duw je op de tafel. Duw het lange losse uiteinde naar beneden en laat het los. Je ziet en hoort een trilling. Doe je dit nog eens en draai je de meetlat naar de tafel toe, dan wordt het gedeelte wat heen en weer zwiept korter en wordt de toon hoger doordat het sneller gaat trillen.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Frequentie&oldid=756611"