Zuiderzeewerken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Under construction icon-red.svg Werk in uitvoering!
Aan dit artikel wordt de komende uren of dagen nog gewerkt.
Belangrijk: Laat dit sjabloon niet langer staan dan nodig is, anders ontmoedig je anderen om het artikel te verbeteren.
De maximale houdbaarheid van dit sjabloon is twee weken na de laatste bewerking aan het artikel.
Kijk in de geschiedenis of je het artikel kunt bewerken zonder een bewerkingsconflict te veroorzaken.
Under construction icon-red.svg
Dit artikel is nog niet af.

De Zuiderzeewerken was een project waarbij de Zuiderzee werd afgesloten, het IJsselmeer gevormd werd en stukken land werden ingepolderd. In 1891 werd begonnen met het project en in 1975 was het project pas af met de voltooiing van de Houtribdijk. Het project was een plan van Cornelis Lely. De bouw van alle werken hebben driekwart eeuw in beslag genomen. Het valt niet uit te sluiten dat erin de toekomst nog een uitbreiding komt.

Redenen

Ongeveer 10.000 jaar geleden van de laatste grote ijstijd, smolt er veel ijs. Hierdoor ontstond de Noordzee. De Noordzee ging steeds meer landinwaarts. Hierdoor ontstond ook de Zuiderzee. Rond het jaar 0 was de Zuiderzee gevormd. De Romeinen noemden de zee Flevo. Er zijn veel watersnoodrampen waarbij de zee stukken land innam. In de Middeleeuwen kreeg de zee zijn omvang en konden er daardoor dijken worden gebouwd.

Ongeveer halverwege de 19de eeuw was er een tekort aan landbouwgrond. Daarvoor maakte Lely een plan waarbij de Zuiderzee werd afgesloten en een deel van de zee werd ingepolderd. Alleen in 1916 is een van de polders overstroomd.

Eerderen plannen

Plan-Kloppenburg -en Faddegon

In 1849 maakten J. Kloppenburg en P. Faddegon een plan. Het plan hield in dat het grootste gedeelte Zuiderzee zou worden ingepolderd. Beide hadden ze geen verstand van water. De een werkte in een zeepfabriek en de ander was werktuigbouwkundige. De IJ en een groot gedeelte van de Zuiderzee zou worden ingepolderd. De polder zou worden afgesloten door een dijk van Enkhuizen naar Stavoren. Ook zou er een nieuw kanaal naar Amsterdam komen en Wieringen bleef een eiland. Het plan hield alleen geen rekening met de afvoer van het water van de IJssel. Hierdoor ging het niet door.

Plan-Van Diggelen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuiderzeewerken&oldid=291892"