Westerse wereld: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''westerse wereld''' is een groepje landen die in veel opzichten een zelfde manier van leven hebben. Volgens het CBS bestaat de westerse wereld uit de l...')
 
(→‎Bronnen: Betere link; de andere download de pdf meteen.)
 
(9 tussenliggende versies door 4 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
  +
[[Bestand:Clash of Civilizations mapn2.png|miniatuur|400px|De westerse wereld (in het donkerblauw aangegeven) volgens [[politicologie|politicoloog]] Samuel Huntington.]]
De '''westerse wereld''' is een groepje [[land]]en die in veel opzichten een zelfde manier van leven hebben. Volgens het [[CBS]] bestaat de westerse wereld uit de landen; [[Europa]], [[Noord-Amerika]], [[Japan]], [[Indonesië]], [[Canada]], [[Australië]] en [[Nieuw-Zeeland]]. Typische kenmerken van het westen zijn [[democratie]], [[kapitalisme]] en [[individualisme]].
 
  +
De '''westerse wereld''' is een groepje [[Land (staat)|landen]] die op allerlei manieren een zelfde manier van leven hebben.
  +
  +
Er zijn verschillende manieren om de westerse wereld aan te duiden. Hierdoor verschilt de lijst met westerse landen per [[overheid]], [[instituut]] en zelfs per wetenschappelijke studie. Volgens het [[CBS]] bestond de westerse wereld uit [[Europa (continent)|Europa]] en [[Noord-Amerika]], en de landen [[Japan]], [[Indonesië]], [[Canada]], [[Australië (land)|Australië]] en [[Nieuw-Zeeland]]. Dit was de indeling die ook door de Nederlandse overheid werd gevolgd. Sinds 2022 is het CBS met deze indeling gestopt.
  +
  +
Typische kenmerken van het westen zijn [[democratie]], [[kapitalisme]] en [[individualisme]]. Deze landen worden ook wel de [[centrumlanden]] genoemd.
   
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 
* ICZ. (2021, 28 april). ''Wanneer hoort een land bij het Westen?'' Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van https://culturelezorg.nl/wanneer-hoort-een-land-bij-het-westen/
 
* ICZ. (2021, 28 april). ''Wanneer hoort een land bij het Westen?'' Geraadpleegd op 7 oktober 2022, van https://culturelezorg.nl/wanneer-hoort-een-land-bij-het-westen/
  +
* Bovens, Mark, Jennissen, Roel, Bokhorst & Engbersen, Godfried (juni 2021). ''Afscheid van westers en niet-westers. Naar meervoudige indelingen van herkomstgroepen.'' Geraadpleegd op 29 januari 2024, van https://www.wrr.nl/publicaties/policy-briefs/2021/06/22/index
  +
  +
[[Categorie:Sociologie]]

Huidige versie van 29 jan 2024 om 21:00

De westerse wereld (in het donkerblauw aangegeven) volgens politicoloog Samuel Huntington.

De westerse wereld is een groepje landen die op allerlei manieren een zelfde manier van leven hebben.

Er zijn verschillende manieren om de westerse wereld aan te duiden. Hierdoor verschilt de lijst met westerse landen per overheid, instituut en zelfs per wetenschappelijke studie. Volgens het CBS bestond de westerse wereld uit Europa en Noord-Amerika, en de landen Japan, Indonesië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Dit was de indeling die ook door de Nederlandse overheid werd gevolgd. Sinds 2022 is het CBS met deze indeling gestopt.

Typische kenmerken van het westen zijn democratie, kapitalisme en individualisme. Deze landen worden ook wel de centrumlanden genoemd.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Westerse_wereld&oldid=838248"