Tuberculose

Uit Wikikids
Versie door Hippogryph (overleg | bijdragen) op 23 apr 2023 om 20:48
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Tuberculose, afgekort tbc, is een longziekte waarbij het persoon bloed in de longen heeft. Dit kan zorgen voor het uitspugen van bloed.

Infectie

Tuberculose is een heel erg besmettelijke infectie met een speciale bacil (Mycobacterium tuberculosis). De Mycobacterium tuberculosis-bacil werd in 1882 door Robert Koch ontdekt.

Zonder behandeling kan de infectie dodelijk verlopen, omdat de longen kapot gaan en omdat de tuberculosebacil zich kan verspreiden over allerlei andere organen. Daarom wordt tuberculose heel streng in de gaten gehouden: alle gevallen moeten worden gemeld, om verdere verspreiding tegen te gaan. Veel van de zeer oude mensen hebben vroeger een lichte tuberculosebesmetting gehad. Die besmetting kan altijd, ook tientallen jaren later, actief worden en een infectie veroorzaken. Dat komt vooral voor als de afweer om een of andere reden daalt. Er komen steeds vaker multiresistente tuberculosestammen, dat is een grote zorg. Dit kan verholpen worden door het gebruik van antibiotica Deze behandeling is pas sinds 1982 te gebruiken.

Verspreiding

In veel ontwikkelde landen gaan er weinig mensen dood aan tuberculose, omdat het goed is te behandelen met antibiotica. Mensen met een hoog risico op tbc kunnen er ook een vaccin tegen krijgen. In ontwikkelingslanden zijn er niet altijd genoeg geld of middellen om tbc te behandelen. 80% van de tuberculosegevallen komen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie uit de Volksrepubliek China, India, Zuid-Afrika, Nigeria, Indonesië en Pakistan.

Tering is een ander woord voor tuberculose, maar wordt tegenwoordig als scheldwoord gebruikt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tuberculose&oldid=782231"