Troje

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 15 apr 2021 om 12:36 (Categorie:Werelderfgoed verwijderd; Categorie:Werelderfgoed in Turkije toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Troje

Troy1.jpg

De opgegraven muren van het waarschijnlijke Troje
Land Vlag van Turkije Turkije
Plaats Troje
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1998
Status Niet bedreigd
Type Cultureel
Meer informatie www.unesco.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Troje was een stad. De stad Troje lag in Turkije en heeft een historische informatiebron zoals de oorlog met het houten paard (het paard van Troje) en de Trojaanse Oorlog waarin het paard van Troje in voor komt en daarin een grote rol speelt. Ook kwam de stad voor in de Ilias en de Odyssee van Homerus.

De stad lag ooit aan de Dardanellen, een belangrijke zeestraat. Het zou hebben bestaan uit een bovenstad en een benedenstad aan het water. vanaf de benedenstad was men verzekerd op een harde zee voor de handelsschepen. Ook had de stad veel controle over de zeestraat. Het Troje dat is teruggevonden is beduidend kleiner dan het Troje dat Homerus beschreef. Er zijn daarom theorieën die zeggen dat het echte Troje op een andere plek aan de Dardanellen lag of dat er mogelijk nog meer begraven ligt. Niet iedereen is het eens met de plaatsing van Troje in Turkije. Sommige beweren dat het echte Troje in Finland of Engeland ligt, maar hier is weinig bewijs voor. Over het algemeen wordt Turkije als de plaats van het echte Troje beschouwd.

De Trojaanse Oorlog

Zie Trojaanse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de Griekse mythologie wordt de Trojaanse Oorlog als de ondergang van de stad Troje gezien. Het verhaal begint bij de Trojaanse prins Paris, die gevraagd wordt te kiezen tussen drie Griekse godinnen. De godinnen zijn Hera, Pallas Athena en Aphrodite. Hij moet de mooiste uitkiezen en die vervolgens een appel geven. Alle drie de godinnen beloven hem iets. Paris kiest uiteindelijk voor Aphrodite, aangezien die hem de mooiste vrouw geeft, prinses Helena van Sparta. Helena was echter beloofd aan de Griekse held Atreïde Menelaos. Paris heeft door zijn beslissing twee godinnen kwaad gemaakt.

Helena wordt verliefd op Paris en gaat met hem mee naar Troje. Menelaos ontdekt zijn vrouw weg is en werkt met alle andere Grieken samen om de Trojanen een lesje te leren. Onder meer de bijna onkwetsbare Achilles gaat mee, maar sterft wanneer een speer de pees in zijn voet raakt. Troje bleek hierdoor te sterk te zijn en de Grieken waren gedwongen terug te keren naar huis. 10 jaar later wist men door middel van een list het paard van Troje te bouwen. Het was een enorm beeld van een paard, dat de Grieken als geschenk aan de Trojanen gaven. De Trojanen accepteerden deze gift en zette het in de stad. Aangezien de Trojanen feest vierden waren ze allemaal dronken. Ze wisten niet dat in het beeld de Griekse soldaten verstopt zaten. 's Nachts kwamen ze uit het paard en vochten tegen de Trojanen. De Grieken wonnen en staken Troje in de brand.

Opgraving

De verschillende opgravingen van Troje

Heinrich Schliemann wordt gezien als de ontdekker van het huidige Troje. Volgens hem zou hij zich hebben laten inspireren door de Ilias, maar vermoedelijk waren het de werken van Frank Calvert. Calvert was de eerste de Troje zocht tussen 1863 en 1865. Dit gebeurde op kleine schaal. Schliemann had in 1870 meer succes en wordt daardoor gezien als de ontdekker van Troje. Voor die dacht men dat Troje een fabeltje was, maar Schliemann bewees dit ongelijk. Schliemann ging echter niet voorzichtig te werk. Hij maakte gebruik van dynamiet en beschadigde hierdoor een gedeelte van de stad. In die tijd stond de archeologie nog in zijn kinderschoenen en waren er geen zorgvuldige technieken, die er nu wel zijn.

Schliemann vond een schat, die hij uit Turkije naar Berlijn smokkelde. In 1945 werd deze schat meegenomen door de Russen en werd lang als verloren beschouwd. In de jaren 90 dook de schat op in een geheime ruimte in het Poesjkinmuseum in Moskou. Tegenwoordig is de schat daar tentoongesteld. Latere opgravingen werden gedaan door Carl Blegen in 1933 en Manfred Korfmann tussen 1977 en 2005.

Meerdere Troje's

Door de verschillende lagen is er een verwarrend beeld van de stad

Tijdens de opgravingen zijn er verschillende Trojes gevonden. Elke keer wanneer de stad weer werd verwoest, werd de stad boven op de oude restanten opnieuw opgebouwd. Bij de opgravingen waren er dan ook vragen welke van de steden het echte Troje van de Trojaanse Oorlog was, aangezien er maar liefst 9 lagen van verwoeste steden werden gevonden. De eerste versie van Troje is ontstaan in 2920 v.Chr., terwijl de laatste versie uit de 12e eeuw kwam.

Wetenschappers vermoeden door het Troje van 1250 v.Chr. tot aan 1180 v.Chr. het Troje van de Trojaanse Oorlog was. Hierbij wordt vooral gewezen naar de Ilias. Niet iedereen is het hiermee eens en sommige wetenschappers denken dat een vroegere versie van Troje verwoest werd in de Trojaanse Oorlog. Men is er overigens niet helemaal over uit of Troje daadwerkelijk door een oorlog en een stadsbrand is verwoest. Wetenschappers vermoeden dat ook een overstroming, een aardbeving of financiële redenen de oorzaak van het verdwijnen van Troje kunnen zijn. Wel is duidelijk dat de stad in de 14e eeuw sowieso verlaten was.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Troje&oldid=662660"