Toegepaste kunst

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontwerp van een futuristische auto

De toegepaste kunsten zijn alle kunsten die design en decoratie toepassen op alledaagse en in wezen praktische voorwerpen om ze fraai en aantrekkelijk te maken. De term Toegepaste kunst wordt gebruikt ter onderscheiding van de schone kunsten, die kunst zijn en voorwerpen zijn zonder praktisch gebruik, waarvan het enige doel is om mooi te zijn of om de intellect (geest, verstand) op de een of andere manier te stimuleren.

Klei model van een Tesla

In de praktijk overlappen de twee elkaar vaak. Toegepaste kunst overlapt grotendeels met decoratieve kunst, en het moderne maken van toegepaste kunst wordt meestal design genoemd.

Het wordt soms ook aangeduid als kunstnijverheid.

Tussen de kunst en kunde was vroeger eigenlijk geen onderscheid. Vandaar dat iemand als Rembrandt lid was van een gilde. Een soort ambachtsvereniging. Pas in de renaissance begon er een onderscheid tussen de kunst en het ambacht te komen. Sommigen begonnen de kunst boven de gildes te verheffen en wilden een soortgelijke status hebben als een dichter of geleerde. Met de komst van de industriële revolutie werd het onderscheid nog duidelijker, omdat vanaf toen massaproductie mogelijk werd. Kunst als zodanig heeft juist vaak meer iets unieks. Bovendien had het werk van de fabrieksarbeider weinig te maken met creativiteit en spontaniteit. Het bedenken gebeurde in de design afdeling. Hier werd het dan nog unieke model ontworpen en gemaakt dat later in de fabriek in mallen werd overgezet zodat er een hele reeks van kon worden gemaakt.

Voorbeelden van toegepaste kunst zijn:

Kunststromingen

Kunststromingen die vooral actief waren in de toegepaste kunst zijn de volgende. Bovendien omvatten belangrijke artistieke stijlen zoals neoclassicisme, gotiek en andere zowel de fijne als de toegepaste of decoratieve kunst.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Toegepaste_kunst&oldid=722073"