Thirteen Days

Uit Wikikids
Versie door Wouter15 (overleg | bijdragen) op 19 apr 2019 om 19:17 (→‎Personages)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Thirtheen Days is een Amerikaanse, politieke film, die zich afspeelt in de jaren zestig. De film gaat over de Cuba-Crisis en volgt de Amerikaanse politici, die de crisis proberen te verhelpen. In de hoofdrollen spelen Kevin Costner als Kenneth O'Donnel en Bruce Greenwood als president John F. Kennedy.

Verhaal

In oktober 1962 blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse overheid dat de Russen uit de Sovjet-Unie nucleaire wapens opstellen in Cuba, waar op dat moment Fidel Castro de president is. Als de wapens afgeschoten zouden worden, zou dit de dood van vele burgers betekenen. Aangezien Cuba vlakbij de VS ligt, voelen de Amerikanen zich bedreigd.

Generaal Curtiss Lemay, dringt direct op militaire actie aan om de raketten te laten bombarderen. Kennedy wil de situatie echt niet laten escaleren en probeert de situatie diplomatiek op te lossen.

Kenneth O'Donnel, de assistent van de president, John F. Kennedy, de dan zittende president en Robert F. Kennedy, de minister van Justitie, proberen samen met de politieke adviseurs een oplossing te bedenken. De mensen uit de Sovjet-Unie laten weten dat ze de nucleaire raketten pas laten verwijderen, als Kennedy ook de raketten in Turkije laat verwijderen. Als dan ook nog een coup plaatsvind in Rusland, voelt Kennedy zich gedwongen de deal te maken.

Personages

Toespraak

De makers lieten de film eindigen met een beroemde toespraak van de echte John F. Kennedy, die dan op de achtergrond te horen is. Deze toespraak werd door de echte Kennedy in 1963 gehouden op de Amerikaanse universiteit ter afsluiting van de Cuba-Crisis.

De toespraak ging ongeveer zo;

  • What kind of a peace do we seek?
I'm talking about a genuine peace,
the kind of peace that makes life on earth worth living.
Not merely peace for our time,
peace in all time.
Our problems are manmade;
therefore they can be solved by man.
For in the final analysis,
our most basic common link;
is that we all inhabit this small planet.
We all breathe the same air,
we all cheris our childrens futures,
en we are all mortal.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thirteen_Days&oldid=556831"