Syndroom van Korsakov

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 3 feb 2024 om 20:53 (- opmaak)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Het syndroom van Korsakov is een stoornis aan het geheugen. Hoewel Korsakov erg lijkt op dementie, is het geen vorm van dementie.

Het syndroom wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine B1. Het komt vooral voor bij mensen met een alcoholprobleem die zich zelf ernstig verwaarlozen; ze doen hunzelf tekort aan verzorging. Iemand met Korsakov heeft geheugenverlies en vertelt fantasieverhalen.

Kenmerken

De kenmerken van het syndroom lijken erg op die van dementie:

  • Onvermogen om nieuwe dingen te leren.
  • Confabuleren (eerlijk liegen) om gaten in hun hoofd op te vullen.
  • Geen ziektebesef
  • Zelfoverschatting.
  • Moeite met besluiten nemen.
  • Desoriëntatie van plaats, tijd en personen.
  • Inactiviteit; veel in bed liggen en zichzelf verwaarlozen.
  • Lichamelijke klachten: hart- en vaatziekten en leverstoornissen.

Oorzaken

De oorzaak van deze ziekte is ernstig tekort aan vitamine B1. Deze vitamine is nodig voor de werking van de hartspier, het zenuwstelsel en dus ook de hersenen.

In Nederland komt de ziekte voornamelijk voor bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Het is het gevolg van slecht eten of zelfs helemaal stoppen met eten. Hierdoor ontstaat een tekort aan voedingsstoffen, dus ook vitamine B1. Daarnaast kan syndroom voorkomen bij mensen met anorexia nervosa en mensen die tijdens hun zwangerschap veel overgeven.

Behandeling

Het vitamine B1-tekort kan niet alleen leiden tot het syndroom van Korsakov. Wanneer je lichaam lange tijd geen vitamine B1 binnenkrijgt, ontstaat de ziekte van Wernicke. Dit wordt ook wel gezien als een "vroeg stadium" van Korsakov. Wanneer de ziekte van Wernicke ontdekt wordt, moet een arts snel ingrijpen. Deze ziekte is namelijk vrij goed te genezen. Een arts zal de patiënt prikjes met vitamine B1 geven en zorgen dat de patiënt een goede voeding krijgt. Hiermee wordt voorkomen dat de ziekte zich verder ontwikkeld in het syndroom van Korsakov.

Voor het syndroom van Korsakov zelf bestaat geen behandeling. Voor deze groep patiënten is enkel nog begeleiding mogelijk. Deze begeleiding zorgt ervoor dat de patiënt gewend raakt aan de nieuwe situatie. Zo wordt aan het alcoholprobleem gewerkt en krijgt de patiënt extra vitamine B1. Hiermee wordt voorkomen dat het syndroom zich verergerd. Mocht de patiënt niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, wordt hij/zij overgebracht naar een speciale kliniek.

Videolinks

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Syndroom_van_Korsakov&oldid=839069"