Ridderroman: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Lg_49.jpg|right|300px|thumb|''[[Karel ende Elegast]]'' is één van de bekendste ridderromans]]
 
[[Bestand:Lg_49.jpg|right|300px|thumb|''[[Karel ende Elegast]]'' is één van de bekendste ridderromans]]
Een '''ridderroman''' is een [[genre]] in de [[literatuur]], waarin de avonturen die [[ridder]]s maken een rol speelt. De ridderroman is dus een subgenre van de [[avonturenroman]] en soms ook van de [[historische roman]]. Vooral in de middeleeuwen waren ridderromans erg populair. Ze waren toen geen echte romans, maar eerder verhalen die werden door verteld. Hierdoor waren er soms verschillende versies van hetzelfde verhaal. Later werden deze verhalen pas opgeschreven.
+
Een '''ridderroman''' is een [[genre]] in de [[literatuur]], waarin de avonturen die [[ridder]]s beleven een rol speelt. De ridderroman is dus een subgenre van de [[avonturenroman]] en soms ook van de [[historische roman]]. Vooral in de middeleeuwen waren ridderromans erg populair. Ze waren toen geen echte romans, maar eerder verhalen die werden doorverteld. Hierdoor waren er soms verschillende versies van hetzelfde verhaal. Later werden deze verhalen pas opgeschreven.
   
Twee bekende ridderromans uit de Nederlanden zijn ''[[Karel ende Elegast]]'' en ''[[Roelantslied]]''. In vele ridderromans uit het [[Frankische Rijk]] speelde [[Karel de Grote]] een rol. Zij worden ook wel de "Karelromans" genoemd. In Engeland had de [[Arthurroman]] over de fictieve [[koning Arthur]]. Kenmerken van de ridderroman zijn de trouwheid aan god en de koning en de moed en kracht van de ridder. Soms werden er ook sprookjesachtige dingen toegevoegd aan de roman, zoals een draak of een tovenaar.
+
Twee bekende ridderromans uit de Nederlanden zijn ''[[Karel ende Elegast]]'' en het ''[[Roelantslied]]''. In vele ridderromans uit het [[Frankische Rijk]] speelde [[Karel de Grote]] een rol. Zij worden ook wel de "Karelromans" genoemd. In Frankrijk en Engeland had men de [[Arthurroman]] over de fictieve [[koning Arthur]]. Kenmerken van de ridderroman zijn de trouwheid aan god en de koning en de moed en kracht van de ridder. Soms werden er ook sprookjesachtige dingen toegevoegd aan de roman, zoals een draak of een tovenaar.
   
 
[[Categorie:Literair genre]]
 
[[Categorie:Literair genre]]

Versie van 11 okt 2021 10:53

Karel ende Elegast is één van de bekendste ridderromans

Een ridderroman is een genre in de literatuur, waarin de avonturen die ridders beleven een rol speelt. De ridderroman is dus een subgenre van de avonturenroman en soms ook van de historische roman. Vooral in de middeleeuwen waren ridderromans erg populair. Ze waren toen geen echte romans, maar eerder verhalen die werden doorverteld. Hierdoor waren er soms verschillende versies van hetzelfde verhaal. Later werden deze verhalen pas opgeschreven.

Twee bekende ridderromans uit de Nederlanden zijn Karel ende Elegast en het Roelantslied. In vele ridderromans uit het Frankische Rijk speelde Karel de Grote een rol. Zij worden ook wel de "Karelromans" genoemd. In Frankrijk en Engeland had men de Arthurroman over de fictieve koning Arthur. Kenmerken van de ridderroman zijn de trouwheid aan god en de koning en de moed en kracht van de ridder. Soms werden er ook sprookjesachtige dingen toegevoegd aan de roman, zoals een draak of een tovenaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ridderroman&oldid=689761"