Overleg:Hoofdpagina: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Wijzigingen door Booboo12 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Beem)
(→‎het skelet: nieuwe subkop)
Regel 123: Regel 123:
 
ik ben 11 jaar en woon in rijsoord ik heb 3 katten en 1 cavia
 
ik ben 11 jaar en woon in rijsoord ik heb 3 katten en 1 cavia
 
:Hoi Rens, misschien moet je gewoon gaan leren voor je spreekbeurt. WikiKids is namelijk niet om te chatten. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 12 feb 2013 14:43 (CET)
 
:Hoi Rens, misschien moet je gewoon gaan leren voor je spreekbeurt. WikiKids is namelijk niet om te chatten. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 12 feb 2013 14:43 (CET)
  +
  +
== het skelet ==
  +
  +
'''het skelet'''
  +
  +
  +
  +
  +
  +
Waarom heb je botten nodig?
  +
  +
Het skelet is onmisbaar. Het houdt je overeind en geeft je lichaam vorm. Zonder het skelet zou je een soort pudding zijn. Je skelet is heel sterk. Een andere functie van het skelet is de bescherming van tere delen en organen. Een voorbeeld hiervan is de longen en het hart die worden beschermd door de ribben. De hersenen die worden beschermd door de schedel. Een laatste functie van het skelet is de beweging samen met de spieren.[[Bestand:skelet1]]
  +
  +
  +
  +
Hoe zijn botten opgebouwd?
  +
  +
Botten bestaan uit beencellen met daartussen een heleboel tussenstof, met als belangrijkste onderdeel calcium – dit noemen we ook kalk. Een bot is vrij stijf, maar ook buigzaam, zodat het niet knapt. De buitenkant van het bot is heel hard maar de binnenkant is zacht en sponsachtig. Het hele bot is overdekt met een speciaal laagje. Dit laagje noemen we het beenvlies. In sommige botten zit een soort gelei dat we beenmerg noemen. In dit beenmerg worden de nieuwe rode bloedcellen voor je lichaam gemaakt. Als we allemaal aan ons oor voelen, kun je merken dat dit een speciaal soort bot is. We noemen dit kraakbeen. Bij baby’s bestaat het hele skelet bijna helemaal uit kraakbeen. Bij het groeien wordt dit kraakbeen vervangen door gewone botten.
  +
  +
Hoofdstuk 3
  +
  +
Het skelet bij de mens
  +
  +
Een reis door je eigen geraamte.
  +
  +
Baby’s hebben ongeveer 350 botten in hun lijfje. Volwassen mensen hebben er nog maar ongeveer 206. Dit verschil komt omdat bij baby’s nog niet alle botten aan elkaar zijn gegroeid. Een belangrijk onderdeel van het skelet bij de mens zijn de gewrichten. Deze maken beweging mogelijk. We hebben de volgende soorten gewrichten:
  +
  +
- scharniergewrichten: bijvoorbeeld de knie en de elleboog. Deze gewrichten kunnen maar in een richting bewegen
  +
  +
- kogelgewrichten: bijvoorbeeld de heup en de schouder. Deze gewrichten kunnen in alle richtingen bewegen
  +
  +
- draaigewrichten: bijvoorbeeld de nek. Deze gewrichten kunnen naar links en rechts en naar boven en naar beneden bewegen.
  +
  +
Nu wil ik jullie iets gaan vertellen over een aantal belangrijke botten in je lichaam:
  +
  +
De schedel:
  +
  +
De belangrijkste taak van de schedel is het beschermen van je hersenen. Nog een paar belangrijke onderdelen van de schedel zijn de ogen, de oren en de smaakzintuigen. De schedel is dus eigenlijk het centrum van je lichaam. Ik noem nog een paar belangrijke onderdelen van de schedel: Zo is er het kaakgewricht en het jukbeen. Hier is een mooi plaatje van de schedel.
  +
  +
Plaatje laten zien
  +
  +
De wervelkolom:
  +
  +
De wervelkolom (ook wel ruggengraat genoemd) bestaat uit 26 botten, die we wervels noemen. De wervels zijn met elkaar verbonden. Dankzij de wervelkolom kun je lopen en rennen. Ook beschermt de wervelkolom de zenuwen die er door heen lopen. Bekende wervels zijn de atlas en de draaier die helemaal bovenaan zitten en die ervoor zorgen dat je ja kunt knikken en nee kunt schudden. Ik heb hier een voorbeeld van de wervelkolom.
  +
  +
Voorbeeld laten zien
  +
  +
Armen en benen:
  +
  +
De belangrijkste bot van de arm is het opperarmbeen. Samen met het spaakbeen en de ellepijp vormen zij de arm. De hand bestaat uit een groot aantal gewrichten. De belangrijkste bot van het been is het dijbeen. Samen met het kuitbeen en het scheenbeen vormen zij het been. De voet bestaat weer uit een groot aantal gewrichten. Ik heb hier weer een paar voorbeelden van.
  +
  +
Voorbeelden laten zien
  +
  +
Hoofdstuk 4
  +
  +
4. Het skelet bij dieren
  +
  +
Zoogdieren Het skelet van de zoogdieren lijkt veel op die van de mens. Zoogdieren komen voor in verschillende vormen en afmetingen, aangepast aan hun omgeving en leefomstandigheden. Dit geldt ook voor het skelet. Zo zijn er dus verschillen in bijvoorbeeld de grootte van de botten en kan het ook zijn dat er een staartbot is. Hier zijn wat voorbeelden van skeletten van zoogdieren
  +
  +
Voorbeelden laten zien
  +
  +
Vogels Heel veel botten van vogels zijn hol van binnen. Hierdoor zijn ze licht. Dit is weer handig bij het vliegen. Sommige botten van de vogels bevatten luchtzakjes, die als extra uitbreiding van de longen gebruikt worden. Hier zijn wat voorbeelden van skeletten van vogels.
  +
  +
Voorbeelden laten zien
  +
  +
Vissen, reptielen en amfibieën Reptielen en amfibieën hebben hetzelfde soort skelet als zoogdieren en vogels want dit bestaat uit een schedel, ledematen en een staart. Vissen bestaan uit een kop, een ruggenwervel waaraan doornuitsteeksels vast zitten. Deze kennen jullie vast allemaal als de graatjes in een stukje vis. Ook hebben vissen een heleboel soorten vinnen, zoals de rugvin, de staartvin en de borstvin. Hier zijn voorbeelden van skeletten van vissen, reptielen en amfibieën. Voorbeelden laten zien
  +
  +
  +
  +
Hoofdstuk 5
  +
  +
5. Wat kan er allemaal misgaan?
  +
  +
Breuken Als je ongelukkig valt of struikelt kan het gebeuren dat je bot breekt. Dit geneest vanzelf. Maar de gebroken delen moeten wel netjes aan elkaar groeien. Vaker moeten de gebroken onderdelen dan gezet worden. Dit is erg pijnlijk. Daarna wordt er gips omheen gelegd, zodat de breuk niet meer los gaat. Als er een hele erge breuk is, komt het soms voor dat er metalen pennen worden gebruikt om de botten bij elkaar te houden.
  +
  +
Ziektes Reuma: Bij reuma zijn een of meer gewrichten tegelijk ontstoken. Ook kan reuma aan de spieren ontstaan. Iedereen kan reuma krijgen, ook kinderen. Als je reuma hebt, is er een pijn die altijd maar doorgaat. Gewrichten kunnen vergroeien door reuma (ze kunnen scheef worden). Hierdoor kunnen mensen met reuma heel vaak hun hobby’s niet meer doen, bijvoorbeeld breien, in de tuin werken en sporten. Soms is de reuma zo erg dat ze niet meer kunnen lopen en in een rolstoel komen te zitten.
  +
  +
Rachitis: Zoals ik al in begin vertelde wordt bij kinderen het kraakbeen in de groei vervangen door gewoon been. Soms gebeurt dit niet. De botten blijven dan slap terwijl het kind gaat groeien. Hierdoor groeien de benen en de rug dan krom. Deze ziekte noemen we rachitis. Deze ziekte kan ontstaan als een kind te weinig boter, melk of eieren eet. Hierin zit vitamine D. Vitamine D zorgt ervoor dat kraakbeen wordt vervangen door gewoon been.

Versie van 27 mei 2013 09:47

in het nieuws

het kopje in het nieuws wordt nooit meer ge-update... er staat al maanden dat nederland brazilie in de kwartfinale verslaat, terwijl het wk inmiddels allang voorbij is. er gebeurd zoveel nieuws in wereld maar er staat hier niks. :( Worsteleniscool 28 juli 2010 09:30 (CEST)

Klopt. Het is al weer een tijdje geleden. Kan wel weer iets nieuws bij. Gerarddummer 28 juli 2010 11:09 (CEST)
Wat mij betreft worden we geen nieuwspagina... die zijn er al genoeg en veel beter. Dit kopje is ooit bedacht voor WikiKids in het nieuws... volgens mij. Weghalen? -- 5 augustus 2010 03:03 (CEST)

In het eerste kopje staat dat het een online internet site is voor een (dit moet en zijn ) door kinderen

Hartstikke bedankt voor het melden! Het is inmiddels aangepast. :) apoo overleg 24 oktober 2010 13:34 (CEST)

hallo ik ben feyza fener?ik ben hier nieuw op de site wikikids willen jullie mij meer informatie geven over de site wikikids het is voor een werkstuk over het internet?

groetjes feyza fener?

Ja, eigenlijk wel Feyza! eXtremous Crystal Clear app package network.png Stel een vraag! 10 december 2010 07:15 (CET)

Artikel van de Week

Moet het artikel van de week niet worden veranderd? Want er stond eerst altijd een vraag en als je op de pagina van het onderwerp keek vond je het antwoord en nu is het anders. Ik zou het best zelf willen doen maar het artikel is beveiligt. Ik had niet goed gekeken :) Zal ik het even veranderen of doet liever een van jullie dat? --Wouter15 overleg · (MOD). 3 januari 2011 16:34 (CET)

Jij mag het aanpassen.. kies wel een ander artikel, want deze is van vorig jaar. :) apoo overleg 3 januari 2011 16:53 (CET)
Welke? --Wouter15 overleg · (MOD). 3 januari 2011 17:12 (CET)
Wat jij wil. :) apoo overleg 3 januari 2011 17:19 (CET)
Ik zal wel even wat bedenken. Maar als jij iets weet dan doe jij het maar hoor. Het is namelijk voor ons allemaal. Zou jij het dan kunnen beveiligen? Dat kan ik namelijk niet doen. --Wouter15 overleg · (MOD). 3 januari 2011 18:14 (CET)
Als jij het aangepast hebt dan zal ik het beveiligen. :) apoo overleg 3 januari 2011 18:26 (CET)
Ik kan het niet bewerken want dan krijg ik het volgende bericht:
U hebt geen rechten om deze pagina te bewerken om de volgende reden:
Deze pagina kan niet bewerkt worden, omdat die is opgenomen in de volgende pagina die beveiligd is met de cascade-optie:
Sjabloon:Hoofdpagina
U kunt de brontekst van deze pagina bekijken en kopiëren:
Wat moet ik nu doen? Ik had namelijk al wel een leuke pagina in gedachten. --Wouter15 overleg · (MOD). 3 januari 2011 18:33 (CET)
Komt omdat het artikel al op de hoofdpagina staat, dan kunnen alleen moderatoren het bewerken. Het is dus al beveiligd. Welk artikel had je in gedachte? :) apoo overleg 3 januari 2011 18:50 (CET)
Het artikel Harry Potter personage Ik hou daar namelijk erg van :) --Wouter15 overleg · (MOD). 3 januari 2011 18:53 (CET)
Je kunt het nu aanpassen als het goed is. :) apoo overleg 3 januari 2011 18:58 (CET)
Ik heb het aangepast. Wat vind je ervan? Als het niet helemaal goed is dan verbeter je het maar totdat het er wel goed uit ziet maar volgens mij is het wel goed. En je kan als het goed is de beveiliging er ook weer opzetten. --Wouter15 overleg · (MOD). 3 januari 2011 19:20 (CET)

Wie kan het Valentijnslogo aanpassen naar standaardlogo? En... ff een stappenplannetje ergens plaatsen? Dank! -- 28 februari 2011 13:37 (CET)

Aangepast. Als je het logo zelf wil veranderen dan ga je naar MediaWiki:Common.css daar zoek je de regel: /* WIKIKIDS LOGO */ (vrijwel bovenaan staat dat). En dan verander je de link die daar staat. Zorg er wel voor dat dit een directe link is (dus: http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/images/b/bc/Wiki.png en niet http://wikikids.wiki.kennisnet.nl/Bestand:Wiki.png). En dan zou het moeten werken :) :) apoo overleg 28 februari 2011 13:55 (CET)
Super, bedankt - vooral ook voor de instrucie! -- 1 maart 2011 10:38 (CET)

Wil iemand het Paaslogo zetten naar (als dat kan) een Koniningedaglogo? Mocht dat niet kunnen dan weer terug naar het normale logo? --Stef 1999 28 april 2011 15:16 (CEST)

ik

ik ben ernst van ernst boby en de rest hallo daar ben ik weer imad jalti ik zit nu op wikikids het is een leuke site

foutje

  • Bekijk ook de video over WikiKidsop leraar24. => WikiKids op en niet aan elkaar ;) Groeten. Smile4ever 6 mei 2011 19:07 (CEST)
CrystalClearActionApply.svg Uitgevoerd :) apoo overleg 6 mei 2011 19:09 (CEST)

Artikel van de week

Hoi, super bedankt dat jullie het artikel Ernst, Bobbie en de rest als artikel van de week hebben gemaakt! Ik heb daarvan namelijk het meeste geschreven. --– Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 14 mei 2011 12:45 (CEST)

Graag gedaan hoor. :) apoo overleg 14 mei 2011 13:12 (CEST)

Saai

wikikids hoofdpagina is een beetje saai. - Deze reactie werd toegevoegd door Betje (overleg | bijdragen) ik ben ernst van erntst boby en de rest

Je mag voorstel doen tot verbetering natuurlijk. Ikzelf vind de pagina wel overzichtelijk. Gerarddummer 18 januari 2012 12:07 (CET)

hey iedereen!! ik vind wiki kids SUPER!! vooral omdat je ook zelf kan schrijven. heeel veel kussjes aan mijn beste vriendin melissa!!

Layout is saai

Zo te zien vinden veel kinderen de hoofdpagina een beetje saai.. persoonlijk vind ik dat ook.. als jullie het goed vinden zal ik binnenkort wel een nieuw voorstel maken voor een ontwerp.. de tekst wil ik gewoon laten zoals deze nu is, alleen in een nieuw jasje :). Groetjes, :) apoo overleg 6 maart 2012 17:49 (CET)

Dag Apoo, misschien een beetje saai maar wel duidelijk volgens mij. Als je een nieuw voorstel doet moet ie wel net zo duidelijk zijn. En er vindt dan geen stemming over plaats (in principe). Als we het als bestuur goed vinden dan plaatsen we een nieuwe pagina natuurlijk wel!Gerarddummer 9 maart 2012 06:59 (CET)
Een paar nieuwe kleuren een een paar andere lijntjes kunnen al een hoop verschil maken. De hoofdpagina is inderdaad duidelijk, dat ga ik ook zo houden. Ik zal (ooit) wel een voorstel maken en de link naar jullie sturen. Groetjes, :) apoo overleg 9 maart 2012 10:23 (CET)
Hallo, ik ben Wolf Lambert. Ik ben 12 jaar en vooral op Wikipedia actief. Ik heb voor Wikipedia een ontwerpje gemaakt. Misschien is dat een optie? Klik hier!  Ik ben vaker te vinden op Wikipediaolf Lambert   - 22 mrt 2013 21:19 (CET)
Ziet er mooi uit, maar ik denk dat het voor kinderen juist nog saaier is. :) apoo overleg 22 mrt 2013 21:22 (CET)
Zeker geen slechte lay-out, maar ik denk niet dat kinderen dit mooi vinden. Gooi er eens wat meer kleur in, dan zou het al beter kunnen zijn.--Southparkfan 22 mrt 2013 21:23 (CET)
Ik vind het wel mooi, maar zo kleurloos... Gooi er is vele kleurtjes in! Blason Gryffondor.svg « Ciao, Cookie » Flag of Italy.svg 22 mrt 2013 21:24 (CET)
Ja, ik ging eigenlijk nog toevoegen "misschien wel beter met wat meer kleur erin". Dit is tenslotte Wikipedia niet hè. :D Is hier iemand goed in omzetten? Hier zijn veel minder sjablonen...  Ik ben vaker te vinden op Wikipediaolf Lambert   - 22 mrt 2013 21:26 (CET)
Heb je het over sjablonen vanuit Wikipedia importeren?--Southparkfan 22 mrt 2013 21:28 (CET)
Onder andere. De hele pagina is opgebouwd uit sjablonen - ik heb alle divcode in sjablonen gezet zodat het er niet te rommelig uitzag. Dat wordt natuurlijk een ENORM werk om dat allemaal naar hier te importeren. Als je een kladblok op Wikipedia hebt kun je eerst {{subst:}} gaan gebruiken natuurlijk, maar er zitten ook veel sjablonen in sjablonen.  Ik ben vaker te vinden op Wikipediaolf Lambert   - 22 mrt 2013 21:32 (CET)
Het is inderdaad behoorlijk wat werk om zoiets over te zetten, misschien kun je dat pas doen op het moment dat we een nieuwe hoofdpagina gaan ontwikkelen, anders doe je een hoop werk voor niets lijkt me. :) apoo overleg 22 mrt 2013 21:36 (CET)

leuk

ik ben erg benieuwd hoe de nieuwe hoofdpagina eruit zal zien. ik vertel mijn vrienden over wikikids doei doei

Artikel van de week / Afbeelding van de week

Dag moderatoren,
Waar kan ik terugvinden hoe artikel en afbeelding van de week worden gekozen en wie dat doet? En hoe kinderen een artikel of afbeelding kunnen nomineren?
Dank voor info! -- 27 apr 2012 19:47 (CEST)

Als iemand een artikel van de week wil dan kan hij/zij dat aanvragen op deze pagina, in de boomhut of bij een moderator, deze zal dan kijken of het artikel geschikt is. Als er geen aanvragen binnen komen zal de moderator zelf een artikel kiezen. Zo groot is de animo niet dus het laatste is bijna altijd het geval. :) apoo overleg 27 apr 2012 19:49 (CEST)
Ahaa, is het niet handiger als dat gewoon op één vaste pagina is en niet op allerlei verschillende plekken? -- 27 apr 2012 20:05 (CEST)
Op een vaste pagina zou inderdaad handiger zijn, als er regelmatig een verzoek komt. Er zijn er nu in een paar jaar nog maar 2 geweest, dus om nu al een pagina daar voor aan te maken lijkt mij nog niet nodig? :) apoo overleg 27 apr 2012 20:07 (CEST)
OK, helder! -- 27 apr 2012 20:08 (CEST)

Translate extension

Hello, I see that this is a multilingual wiki. Have you considered using the Translate extension, which allows to easily make your MediaWiki multilingual? It makes you save enormous amounts of time which otherwise is wasted on templates wizardry, manual synchronisation of pages and so on, scarying off most translators; and offers many other aids to efficient translation. Now it's also available in handy tarball bundles. The page explains how to get help and more information, and there is extensive documentation; asking on #mediawiki-i18n @ freenode is probably your best chance for immediate assistance if needed. Thanks, Nemo 14 jan 2013 01:31 (CET)

Hi, this is not a multilingual wiki. Most of our community is like 8 - 12 years old and therefore our only and native language is Dutch. I think you should do some more research in stead of just pasting an advertisement for your extention. Thanks for your offer anyway, but we won't use it. Best regards, :) apoo overleg 14 jan 2013 07:53 (CET)
Hoi Apoo. Nemo is volledig te goeder trouw. Zijn research is meestal erg goed, en hij besteedt veel tijd aan het helpen van MediaWikisites. In dit geval heeft hij in 1 dag 500 wiki's bezocht om te bekijken of ze problemen hadden met spam. Daarover heeft hij gerapporteerd op https://www.mediawiki.org/wiki/Thread:Extension_talk:ConfirmEdit/Wikis_account_registration_tour. Hij beschreef je antwoord als een belediging, maar ik heb 'm aangegeven (op Freenode IRC in #mediawiki-i18n) dat het zo'n vaart vast niet loopt. Groet, Siebrand 15 jan 2013 14:12 (CET)

plaatjes

kan jij op de puzzel ik niet of wil je me leren hoe ik op de puzzel kom.

kan jij engels oh leuk ik een klein beetje ik leer het wel op school maar kan er echt niks van. ik leer alleen maar de meester bekijkt het maar echt stom.[www.wikikids.nl]

spreekbeurt

eigenlijk moet ik mijn spreekbeurt aan het leren zijn daar gebruik ik deze website voor dan kan toch nog een soort van chatten.

hoi ik ben rens


ik ben 11 jaar en woon in rijsoord ik heb 3 katten en 1 cavia

Hoi Rens, misschien moet je gewoon gaan leren voor je spreekbeurt. WikiKids is namelijk niet om te chatten. Groetjes, :) apoo overleg 12 feb 2013 14:43 (CET)

het skelet

het skelet



Waarom heb je botten nodig?

Het skelet is onmisbaar. Het houdt je overeind en geeft je lichaam vorm. Zonder het skelet zou je een soort pudding zijn. Je skelet is heel sterk. Een andere functie van het skelet is de bescherming van tere delen en organen. Een voorbeeld hiervan is de longen en het hart die worden beschermd door de ribben. De hersenen die worden beschermd door de schedel. Een laatste functie van het skelet is de beweging samen met de spieren.Bestand:Skelet1


Hoe zijn botten opgebouwd?

Botten bestaan uit beencellen met daartussen een heleboel tussenstof, met als belangrijkste onderdeel calcium – dit noemen we ook kalk. Een bot is vrij stijf, maar ook buigzaam, zodat het niet knapt. De buitenkant van het bot is heel hard maar de binnenkant is zacht en sponsachtig. Het hele bot is overdekt met een speciaal laagje. Dit laagje noemen we het beenvlies. In sommige botten zit een soort gelei dat we beenmerg noemen. In dit beenmerg worden de nieuwe rode bloedcellen voor je lichaam gemaakt. Als we allemaal aan ons oor voelen, kun je merken dat dit een speciaal soort bot is. We noemen dit kraakbeen. Bij baby’s bestaat het hele skelet bijna helemaal uit kraakbeen. Bij het groeien wordt dit kraakbeen vervangen door gewone botten.

Hoofdstuk 3

Het skelet bij de mens

Een reis door je eigen geraamte.

Baby’s hebben ongeveer 350 botten in hun lijfje. Volwassen mensen hebben er nog maar ongeveer 206. Dit verschil komt omdat bij baby’s nog niet alle botten aan elkaar zijn gegroeid. Een belangrijk onderdeel van het skelet bij de mens zijn de gewrichten. Deze maken beweging mogelijk. We hebben de volgende soorten gewrichten:

- scharniergewrichten: bijvoorbeeld de knie en de elleboog. Deze gewrichten kunnen maar in een richting bewegen

- kogelgewrichten: bijvoorbeeld de heup en de schouder. Deze gewrichten kunnen in alle richtingen bewegen

- draaigewrichten: bijvoorbeeld de nek. Deze gewrichten kunnen naar links en rechts en naar boven en naar beneden bewegen.

Nu wil ik jullie iets gaan vertellen over een aantal belangrijke botten in je lichaam:

De schedel:

De belangrijkste taak van de schedel is het beschermen van je hersenen. Nog een paar belangrijke onderdelen van de schedel zijn de ogen, de oren en de smaakzintuigen. De schedel is dus eigenlijk het centrum van je lichaam. Ik noem nog een paar belangrijke onderdelen van de schedel: Zo is er het kaakgewricht en het jukbeen. Hier is een mooi plaatje van de schedel.

Plaatje laten zien

De wervelkolom:

De wervelkolom (ook wel ruggengraat genoemd) bestaat uit 26 botten, die we wervels noemen. De wervels zijn met elkaar verbonden. Dankzij de wervelkolom kun je lopen en rennen. Ook beschermt de wervelkolom de zenuwen die er door heen lopen. Bekende wervels zijn de atlas en de draaier die helemaal bovenaan zitten en die ervoor zorgen dat je ja kunt knikken en nee kunt schudden. Ik heb hier een voorbeeld van de wervelkolom.

Voorbeeld laten zien

Armen en benen:

De belangrijkste bot van de arm is het opperarmbeen. Samen met het spaakbeen en de ellepijp vormen zij de arm. De hand bestaat uit een groot aantal gewrichten. De belangrijkste bot van het been is het dijbeen. Samen met het kuitbeen en het scheenbeen vormen zij het been. De voet bestaat weer uit een groot aantal gewrichten. Ik heb hier weer een paar voorbeelden van.

Voorbeelden laten zien

Hoofdstuk 4

4. Het skelet bij dieren

Zoogdieren Het skelet van de zoogdieren lijkt veel op die van de mens. Zoogdieren komen voor in verschillende vormen en afmetingen, aangepast aan hun omgeving en leefomstandigheden. Dit geldt ook voor het skelet. Zo zijn er dus verschillen in bijvoorbeeld de grootte van de botten en kan het ook zijn dat er een staartbot is. Hier zijn wat voorbeelden van skeletten van zoogdieren 

Voorbeelden laten zien

Vogels Heel veel botten van vogels zijn hol van binnen. Hierdoor zijn ze licht. Dit is weer handig bij het vliegen. Sommige botten van de vogels bevatten luchtzakjes, die als extra uitbreiding van de longen gebruikt worden. Hier zijn wat voorbeelden van skeletten van vogels.

Voorbeelden laten zien

Vissen, reptielen en amfibieën Reptielen en amfibieën hebben hetzelfde soort skelet als zoogdieren en vogels want dit bestaat uit een schedel, ledematen en een staart. Vissen bestaan uit een kop, een ruggenwervel waaraan doornuitsteeksels vast zitten. Deze kennen jullie vast allemaal als de graatjes in een stukje vis. Ook hebben vissen een heleboel soorten vinnen, zoals de rugvin, de staartvin en de borstvin. Hier zijn voorbeelden van skeletten van vissen, reptielen en amfibieën. Voorbeelden laten zien


Hoofdstuk 5

5. Wat kan er allemaal misgaan?

Breuken Als je ongelukkig valt of struikelt kan het gebeuren dat je bot breekt. Dit geneest vanzelf. Maar de gebroken delen moeten wel netjes aan elkaar groeien. Vaker moeten de gebroken onderdelen dan gezet worden. Dit is erg pijnlijk. Daarna wordt er gips omheen gelegd, zodat de breuk niet meer los gaat. Als er een hele erge breuk is, komt het soms voor dat er metalen pennen worden gebruikt om de botten bij elkaar te houden.

Ziektes Reuma: Bij reuma zijn een of meer gewrichten tegelijk ontstoken. Ook kan reuma aan de spieren ontstaan. Iedereen kan reuma krijgen, ook kinderen. Als je reuma hebt, is er een pijn die altijd maar doorgaat. Gewrichten kunnen vergroeien door reuma (ze kunnen scheef worden). Hierdoor kunnen mensen met reuma heel vaak hun hobby’s niet meer doen, bijvoorbeeld breien, in de tuin werken en sporten. Soms is de reuma zo erg dat ze niet meer kunnen lopen en in een rolstoel komen te zitten.

Rachitis: Zoals ik al in begin vertelde wordt bij kinderen het kraakbeen in de groei vervangen door gewoon been. Soms gebeurt dit niet. De botten blijven dan slap terwijl het kind gaat groeien. Hierdoor groeien de benen en de rug dan krom. Deze ziekte noemen we rachitis. Deze ziekte kan ontstaan als een kind te weinig boter, melk of eieren eet. Hierin zit vitamine D. Vitamine D zorgt ervoor dat kraakbeen wordt vervangen door gewoon been.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Hoofdpagina&oldid=267498"