Netflix

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Netflix 2015 logo.svg

Netflix is een Amerikaans bedrijf, dat "streaming on demand" via Internet aanbiedt. Netflix werkt via een applicatie (app) of de website op de telefoon, tablet, computer en sommige televisies. Gebruikers hebben de mogelijkheden om vooruit- en terug te spoelen en om te pauzeren. Het aanbod zelf bestaat uit films, televisieseries en documentaires. Gebruikers zien geen reclame, aangezien ze maandelijks een bedrag betalen.

Netflix is opgericht in de Verenigde Staten in 1997. Tot 2010 was Netflix alleen beschikbaar in de VS. Later dat jaar opende Netflix de servers voor Canada. Sinds 2013 is Netflix in Nederland beschikbaar en sinds 2014 in België. Het aanbod van Vlaanderen en Nederland zijn gelijk aan elkaar. In principe is Netflix vandaag de dag in elk land beschikbaar met uitzondering van China, Syrië, Noord-Korea en de Krim. In het grootste gedeelte van deze landen wordt alleen het standaardaanbod van Netflix aangeboden.

Netflix biedt zowel eigen series en films als die van andere producenten. Eigen producties worden Netflix Original Series/Films genoemd. Voorbeelden hiervan zijn House of Cards, Orange Is the New Black, Narcos, 13 Reasons Why en The Crown. Ook heeft het verschillende vervolgen gemaakt oude series, zoals Gilmore Girls en Full House. De meeste series van Netflix zijn Engelstalig, maar in tussen zijn er ook originele series van Netflix in het Spaans, Duits en Frans. Qua niet-originele series worden meer talen aangeboden.

Ontstaan

Het begin

De bedenkers en makers zijn Marc Randolph en Reed Hastings. Reed Hastings kwam op het idee om Netflix op te richten, nadat hij te laat was met het inleveren van de film ‘Apollo 13’ en hij een boete van 40 euro moest betalen. Hij dacht: ‘Hoe gaaf zou het zijn om films te huren en de film niet op tijd in te hoeven leveren! Die droom heeft hij waargemaakt met zijn vriend Marc Randolph. 14 april 1979 was de grote dag daar, de website stond online! De site is opgericht in Scotts Valley, een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Californië. Toen hadden ze nog maar 30 medewerkers en er waren 925 films te huur.  Na 4 jaar mochten de aandelen van Netflix gekocht en verkocht worden op de technologiebeurs NASDAQ.

Hoe kwam de film/serie thuis?

Vroeger was Netflix niet zoals wij het nu kennen met online films/series aanklikken en dan zomaar bekijken. Je moest een videoband reserveren en dan kwam de videoband per post bij jou thuis aan. Dan kon je hem bekijken en later weer terugsturen. Je hoefde de film dus niet optijd in te leveren zoals een boek bij de bibliotheek. Als je een abonnement afsloot koos je direct hoeveel videobanden/Dvd’s je tegelijk thuis kon hebben. Hoe meer Dvd’s, hoe duurder het abonnement. Als je de DVD terugstuurde, kwam gelijk de nieuwe DVD uit je gereserveerde lijst jouw kant op.

Naar de rest van de wereld

Eerst was Netflix alleen maar in de Verenigde Staten te koop, maar daar kwam verandering in toen Canada erbij kwam. Er werd verder onderhandeld en Zuid-Amerika kwam erbij op 9 januari 2011. Europa, Ierland en het Verenigd koninkrijk deden mee vanaf 9 januari 2012. Noorwegen, Zweden, Denemarken en Finland kwamen er in oktober 2012 bij. Tegenwoordig zijn er maar twee landen die geen Netflix hebben. Die twee landen zijn China en Syrië.

Groei

Geen wifi nodig

Bij veel platformen zoals Netflix heb je wifi nodig om film en series te kunnen kijken, bij Netflix is dat niet nodig omdat ze downloaden toestaan. Als je nog wifi hebt kan je je programma’s downloaden en zo kun je die afleveringen bekijken zonder wifi. Als je geen internet verbinding hebt, kun je helaas niet downloaden.

Geen advertenties

Ook krijg je bij Netflix, geen reclame. Zonder reclame kan je uren doorkijken zonder advertenties te krijgen. Netflix onthoudt waar je bent gebleven en als je dus even moet stoppen of geen zin meer hebt, kan je het apparaat uitzetten en later weer op precies het punt waar je gebleven was verder kijken.

Corona

Netflix is een van de bedrijven die hard gegroeid is tijdens de Coronacrisis. Toen veel mensen thuis zaten in de lockdown en zich verveelden, kochten ze Netflix, zodat ze leuke films en series konden bekijken. Meer dan 8,5 miljoen mensen wereldwijd hebben Netflix aangeschaft in Coronatijd. Er zijn nu meer dan 203 miljoen mensen die een Netflix abonnement hebben. Europa heeft er ook veel abonnees bij gekregen. Daar zitten nu maar liefst 62 miljoen abonnees! Het bedrag dat Netflix in 2020 binnenhaalde is meer dan 2 miljard dollar.

Weetjes

Ouder dan Google

Netflix is 371 dagen ouder dan Google. Netflix is opgericht op 29 augustus 1997 en Google op 4 september 1998.

Meer dan 20.000 categorieën

Netflix heeft voor alles categorieën: een categorie voor de verschillende leeftijden, voor horror, dieren en noem maar op. Alles bij elkaar opgeteld zijn het er maar liefst 20.000! Je kan ook zien in welke categorie de film of serie zich bevindt.

Interesse films en series

Het is voor Netflix heel handig om te weten wat mensen graag kijken. Dan kunnen ze de beste films en series inkopen en die op Netflix zetten en behalen ze meer winst. Na een tijdje als het item niet meer bekeken wordt, halen ze het eraf en na een tijdje zetten ze het er weer op. Want, de meeste mensen weten dan niet meer hoe de film of serie precies ging en willen hem opnieuw kijken. Nieuwe abonnees vinden het dan ook leuk om het item te zien.

Nu

Waarde

Netflix is heel veel geld waard. Als iemand het bedrijf zou willen overnemen zou dat 238,98 miljard kosten. Ik kan niets vinden dat net zo veel waard is.

Werknemers

Om zo’n groot bedrijf draaiende te houden zijn er medewerkers nodig. En die hebben ze in overvloed. Op 31 december 2019 werkten er ongeveer 8.600 mensen.

Huidige Baas

Nog steeds heeft Reed Hastings de leiding, maar Marc Randolph is weggegaan bij Netflix. De reden hierachter is dat hij het leuker vond om het bedrijf op te starten. Hij zei dat als er 100 dingen gerepareerd moesten worden, hij goed was in de 3 belangrijkste uit te kiezen en die uit te voeren.

Reed Hastings is met iemand anders verdergegaan. In juli 2020 is hij met Ted Sarandos aan het werk gegaan. Hij en Hastings hebben allebei de functie co-CEO (Chief Executive Officer: de hoofdbaas) Ted Sarandos is een zakenman, die al sinds 2000 bij Netflix werkt. Voor juli 2020 was zijn functie CCO (Chief Content Officer: de baas over de inhoud). Nu is hij dus samen met Hastings de baas van Netflix.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Netflix&oldid=730222"