13 Reasons Why

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 Reasons Why
13 Reasons Why.png
Alternatieve titel
Genre Drama, mysterie
Presentator
Speelduur 49-61
Bedenker Jay Asher
Ontwikkelaar
Samensteller
Redactie
Eindredactie
Presentatie
Hoofdrollen Dylan Minnette
Katherine Langford
Christian Navarro
Alisha Boe
Brandon Flynn
Justin Prentice
Miles Heizer
Ross Butler
Devin Druid
Timothy Granaderos
Amy Hargreaves
Derek Luke
Kate Walsh
Brian d'Arcy James
Stemmen
Stemmen (oorspr.)
Stemmen (NL)
Regie Brian Yorkey
Diana Son
Tom McCarthy
Joy Gorman Wettels
Steve Golin
Michael Sugar
Selena Gomez
Mandy Teefey
Kristel Laiblin
Schrijver
Tekenaar
Montage
Muziek
Intromuziek "Oh in This World of Dread, Carry On" van Eskmo
Orkestratie
Kostuums
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Locatie Californië (VS)
Gerelateerde series
Producer Joseph Incaprera
Coproducent
Uitvoering
Productiebedrijf
Start 31 maart 2017
Einde
Afleveringen 39
Seizoenen 3
Netwerk Netflix
Zender
Televizier-Ring
Tv-commercial 1
Tv-commercial 2
[tt1837492 IMDb-profiel]
[ MovieMeter-profiel]
Website
www.13reasonswhy.info
Portaal Portal.svg Televisie

13 Reasons Why (Nederlands: 13 Redenen Waarom) is een Amerikaanse serie op Netflix. De serie is gericht op tieners. De serie is gebaseerd op de roman met dezelfde naam van Jay Asher en kwam op 31 maart 2017 online. De serie heeft drie seizoenen, waarbij het derde seizoen het afsluitende seizoen is. Er worden geen nieuwe seizoenen meer gemaakt van de serie.

Het eerste seizoen van 13 Reason Why volgt Hannah Baker, die zelfmoord heeft gepleegd. Haar beste vriend Clay Jensen krijgt op een dag een doos met 13 cassettebandjes, waarop Hannah vertelt waarom ze zelfmoord heeft gepleegd. Elk cassettebandje staat voor een reden (een persoon) waardoor de zelfmoord pleegde en die haar niet wist te stoppen. In het tweede seizoen volgt men de rechtszaak van Hannah's ouders tegen de school. Het derde seizoen gaat over de moord op de serieverkrachter Bryce Walker. De personages uit het eerste seizoen komen ook in de andere seizoenen voor.

Het eerste seizoen van 13 Reasons Why kreeg zowel veel lof, om allerlei sociale thema's aan te snijden, als kritiek. De scherpste kritiek was de laatste aflevering van het seizoen waarin Hannah's zelfmoord te zien is. Critici stelden dat dit jongeren op het idee om zelfmoord te plegen kon brengen. Netflix en de schrijvers van de serie reageerden door te zeggen dat de serie bedoeld is om meer aandacht voor jongeren met zelfmoordneigingen te brengen. Netflix zorgde wel voor een waarschuwing vooraf aan de serie en de bewuste aflevering. Ook kwamen er speciale afleveringen waarin de acteurs praten over geestelijke gezondheid.

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!


Seizoen 1

Clay Jensen heeft het, net als de meeste studenten op de middelbare, moeilijk met de dood van Hannah Baker. Op dezelfde dag wordt er een pakketje anoniem aan zijn deur bezorgd. Hierin zit een plattegrond en 13 casettebandjes. Clay speelt uit nieuwsgierigheid de eerste tape af, maar als hij Hannah's stem hoort en zijn moeder naar binnen komt, laat hij de boombox waar hij ze op luistert vallen. Hierdoor besluit hij de walkman van zijn vriend Tony te stelen, die hem na het beluisteren van de eerste tape besluit uit te lenen.

Elke tape staat voor een reden en een persoon, waarom of vanwege wie Hannah zelfmoord pleegde. De tapes worden doorgegeven op volgorde van nummer; iedere persoon voor Clay heeft daarom al de tapes gehoord. Na elke tape confronteert Clay de persoon in kwestie direct of indirect.

# Persoon Reden Confrontatie van Clay
1 Justin Foley Hij deed zich voor als een jongen die interesse in Hannah had, verspreidde een intieme foto van Hannah en geruchten over hun ontmoeting. Diverse gesprekken en dwong Justin om aan Jessica te vertellen dat ze verkracht was door Bryce (pas later)
2 Jessica Davis Ze verbrak haar vriendschap met Hannah, omdat ze bang was dat Hannah haar vriendje (Alex) zou afpakken, en dacht (foutief) dat Hannah verantwoordelijk was voor het verbreken van haar relatie met Alex. Diverse gesprekken
3 Alex Standall Hij maakte (samen met anderen) een lijst waarin Hannah's achterwerk de beste van de school werd genoemd. Hij verspreidde geruchten van een seksuele relatie tussen hem en Hannah om Jessica jaloers te maken en zelf populairder te worden. Diverse gesprekken
4 Tyler Down Hij stalkte Hannah. Hij maakte een foto van een kus tussen Hannah en Courtney en verspreidde deze. Maakte zelf een foto van een naakte Tyler en verspreidde deze door de school.
5 Courtney Crimsen Zij liet Hannah zakken na het zien van de foto uit angst voor haar eigen imago en verspreidde het gerucht dat Hannah haar had gekust (terwijl het andersom was). Reed met Courtney naar het graf van Hannah en confronteerde haar daar.
6 Marcus Cole Hij vernederde Hannah in het openbaar op een date op Valentijnsdag. Dreigde Marcus zijn image te besmeuren door wat hij gedaan had openbaar te maken.
7 Zach Dempsey Hij stal de positieve berichten die Clay aan Hannah stuurde om ze te verscheuren, omdat zij hem had afgewezen. Bekraste Zach's auto en dreigde wat hij gedaan had aan zijn moeder te vertellen.
8 Ryan Shaver Hij deed zich voor als een vriend, stal een pagina uit haar dagboek en publiceerde dit in de schoolkrant zonder haar toestemming. Diverse gesprekken
9 Justin Foley Hij greep niet in en stond eigenlijk toe dat Jessica door Bryce verkracht werd. Moest aan Jessica vertellen dat ze door Bryce verkracht was.
10 Sheri Holland Zij reed tegen een stopbord aan toen ze Hannah naar huis bracht van een feestje en weigerde de politie hiervoor te bellen. Ze liet Hannah staan en reed zelf weg. Later overleed een andere student doordat het stopbord omver gereden was. Aangezien de student een goede vriend van Clay was, werd hij boos op haar.
11 Clay Jensen Hij liet Hannah in de steek toen zij hem het hoogst nodig had. Aangezien Hannah zelf vroeg of hij weg wilde gaan, voor de rest niets verkeerds had gedaan en Hannah gevoelens en bewondering voor hem had, merkt ze op dat Clay niet op de tapes hoort. Hij staat enkel op de lijst, aangezien hij belangrijk was voor het verhaal.
12 Bryce Walker Hij verkrachte Jessica terwijl ze dronken en Hannah niets anders kon dan toekijken, terwijl ze zich verstopte in de kast. Hij verkrachte Hannah in het bubbelbad. Heeft uiteindelijk in het geheim een bekentenis van Bryce afgenomen.
13 Mr. Porter Hij geloofde niet dat Hannah suïcidaal was en kon haar niet de juiste hulp bieden. Hij ging niet achter Hannah aan op de dag dat ze zelfmoord pleegde. Lang gesprek

De 10 voorgaande studenten besluiten samen te gaan werken uit angst dat Clay de tapes openbaar zou maken. Justin ging er van uit dat de tapes gelogen waren. Maar zelf loog hij tegen iedereen (en Jessica) dat Jessica niet verkracht was. Later krijgt iedereen twijfel en steeds meer mensen staan aan Clays kant. De ouders van Hannah proberen ondertussen de school voor de rechter te slepen, maar Clays moeder wordt de advocaat van de school. Alex schiet zich in de 13e aflevering door het hoofd. Tijdens de gesprekken voor de rechtszaak met de leerlingen, zegt Tyler dat de tapes bestaan en Clay deze heeft (waardoor zijn moeder dit weet).

Clay wordt geholpen door Tony, die de tapes uitleent. Tony bleek de enige te zijn die nooit iets naars over Hannah had gezegd en gaf haar de walkman en de tapes om deze op te nemen. Tony probeert ook Clay te beschermen. Clay neemt de getuigenis van Bryce op in de 14e tape en geeft de doos aan Mr. Porter. Hierdoor krijgt Bryce de tapes niet te horen, maar krijgt van Justin te horen dat deze bestaan. Tony maakt een kopie van de tapes (inclusief de 14e) en gaf deze aan de ouders van Hannah. Uiteindelijk confronteert Clay Mr. Porter en besluit daarna een meisje, Skye, te helpen met haar zelfmoordneigingen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=13_Reasons_Why&oldid=708080"