Gilmore Girls

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gilmore Girls is een Amerikaanse televisieserie die tussen 2000 en 2007 werd uitgezonden. In de Verenigde Staten werd de serie uitgezonden door The WB en later door de The CW. In Nederland werd de serie uitgezonden door NET 5 (met herhalingen op Fox) en in België door VIJF. De serie was (en is nog steeds) vrij populair; afleveringen trokken veel kijkcijfers en er was een vaste fangroep die alsmaar groeide. Hierdoor zijn alle zeven seizoenen van de serie op Netflix te vinden. In 2016 heeft Netflix zelfs een miniserie gemaakt die zich 10 jaar later afspeelde; Gilmore Girls: A Year in the Life. Gilmore Girls is qua succes vergelijkbaar met Desperate Housewives en Grey's Anatomy.

De serie volgt de bijzondere band tussen de alleenstaande moeder Lorelei Gilmore en haar dochter Rory Gilmore, die meer iets weg heeft van vriendschap. De serie speelt zich af in het fictieve plaatsje Stars Hollow in de staat Connecticut.

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Verhaal

Seizoen 1

Lorelai Gilmore woont samen met haar dochter Rory in het plaatsje Stars Hollow. Stars Hollow heeft vrij aparte bewoners. Lorelai werkt als manager bij het plaatselijke hotel, The Independence Inn. Rory gaat ook naar school in het plaatsje, maar doet daar eigenlijk de hele dag niets, aangezien het te makkelijk is voor. Rory's (en ook Lorelai's) grote droom is dat ze naar de universiteit Harvard mag om journalistiek te studeren en als journalist de wereld rond te reizen. Lorelai heeft Rory daarom bij de kostschool Chilton ingeschreven, aangezien dit haar droom mogelijk maakt. Op de dag dat de serie begint krijgen de twee te horen dat Rory is toegelaten, maar Lorelai blijkt het collegegeld niet te kunnen betalen. Hierdoor besluit ze hulp te vragen van haar ouders, Emily en Richard Gilmore, waar ze een slechte band meeheeft en alleen komt op feestdagen. Lorelai wil ze vragen het bedrag voor te schieten, zodat ze dat later kan terugbetalen. Emily wil zeker wel meehelpen, maar stelt een andere voorwaarde voor: Lorelai en Rory komen iedere vrijdag eten (Friday Night Dinner), zodat ze twee weer deel uit gaan maken van Emily's leven. Lorelai stemt hiermee in (met tegenzin), aangezien ze geen andere uitweg ziet. Rory mag hier niets over te weten komen, maar komt hier al na het eerste diner achter. Rory is aanvankelijk boos op haar moeder en zegt niet naar Chilton te willen (mede doordat ze Dean die dag heeft ontmoet), maar besluit toch te gaan nadat Lorelai van miss Patty hoort over Dean (ze hielp hem met een bijbaantje) en Rory ziet hoeveel haar moeder voor haar over heeft.

Centraal in de afleveringen staan de Friday Night Dinners met Lorelai's ouders; die vrij stroef en pijnlijk verlopen. Elk diner begint met een ontvangst in de zitkamer (waar ze een drankje drinken) en daarna gaan ze dineren in drie gangen. Hierin wordt vaak duidelijk dat Emily een vrij egoïstische, wrede, maar ook zorgzame en grappige vrouw is. Een running gag is dat ze iedere aflevering een nieuw kamermeisje heeft, die slechter is dan de vorige. Dit gaat zo snel dat Richard het niet kan bijhouden en Emily maakt het meisje vaak zo bang of is zo veeleisend dat ze al na een paar dagen stoppen of ontslagen worden. Op Chilton wordt de onschuldige Rory in het begin gezien als buitenbeentje en wordt spottend door Tristan Mary genoemd, aangezien ze geen vriendje heeft gehad. Paris Geller, de vrij incorrecte topstudente van Chilton, ziet Rory als bedreiging. Hoewel Paris in het begin alles doet om Rory weg te krijgen, blijken de twee uiteindelijk de strijdbijl neer te leggen. Het blijkt dat Paris al jaren een oogje heeft op Tristan, maar hij schonk haar nooit aandacht. Toen Rory kwam schonk haar meteen aandacht en dat maakte Paris jaloers. Hoewel Rory in het begin moeite heeft met Chilton, blijkt ze zich te ontwikkelen tot een echte topstudente.

Ondertussen krijgen Rory en Dean een relatie. Lorelai is hier in het begin niet blij mee, aangezien ze zelf tienermoeder was. Lorelai werd op haar zestiende zwanger van Rory. Ze had toen al een slechte band met haar ouders, aangezien die vrij ouderwets zijn en zich overal mee bemoeien. Lorelai had in die tijd een relatie met Christopher Hayden. Lorelai kwam erachter dat ze zwanger was toen ze een opgemeten jurk niet meer paste en vertelde dit later aan haar ouders. Die waren hier niet blij mee, aangezien dit de goede naam van de familie zou besmeuren. Ze stelden hierdoor voor dat Christopher en Lorelai zouden trouwen, maar de ouders van Christopher wilden dit niet. Uiteindelijk reed ze zelf naar het ziekenhuis voor de bevalling en vluchtte twee jaar later met Rory het huis uit. Aangezien ze haar school nooit afmaakte, kwam ze op de stoep te recht van The Independence Inn. De eigenares Mia bood haar een baan en leefruimte aan. Ook hielp ze Lorelai met de opvoeding en Lorelai werkte zich van kamermeisje op naar manager. Lorelai besloot haar dochter de studie te geven die zij nooit had. Lorelai is in het begin bang dat Rory het zelfde als haar zou eindigen, maar ziet al snel in dat Dean en Rory anders zijn dan haar relatie met Christopher. Desondanks het feit dat ze elkaar haast nooit zien, hebben Lorelai en Christopher een vriendschappelijke relatie en wil Lorelai dat Rory haar vader leert kennen.

Lorelai wordt verliefd op de literatuur-leraar van Rory, Max Medina. Rory moet aan deze relatie wennen, maar vind het tijd dat haar moeder gelukkig wordt. Lorelai moet ook wennen aan het idee dat Rory haar vriendje kent, aangezien ze dit normaal altijd verborgen hield. Tristan probeert ondertussen Rory te versieren en keert zich hierdoor tegen Dean. Ook de grootouders van Rory keren zich tegen Dean wanneer hij hem meeneemt naar een Friday Night Dinner (Dean is volgens hun te arm). Dean is hier niet van gediend en de twee maken het uit. Luke, de eigenaar van Luke's Dinner (een restaurant waar Lorelai minimaal een keer per dag komt), heeft ondertussen een oogje op Lorelai. Rory stelt voor dat ze niet een keer daten, maar Lorelai zegt dat ze dan (als het niet werkt) nooit meer bij Luke's Dinner komt. Aan het einde van het seizoen blijkt Rory het jaar te hebben gehaald en gaat over naar de volgende klas. Dean en Rory maken het weer goed, waardoor Tristans plan mislukt. Max vraagt uiteindelijk Lorelai ten huwelijk en ze zegt hierop "ja".

Seizoen 2 t/m 3

Lorelai twijfelt na een tijdje toch over haar huwelijk met Max. Hoewel iedereen er positief over is rijdt ze een dag voor het huwelijk weg met Rory om te gaat roadtrippen naar onder meer Harvard (na een gesprek met Christopher). Ze komen niet op tijd voor het huwelijk, waardoor Lorelai op een pijnlijke manier moet zeggen dat de relatie niet gaat werken. Rory wordt aangenomen voor de schoolkrant, maar doordat Paris de hoofdredacteur is (en ze ruzie hebben gehad), krijgt Rory saaie onderwerpen. Hiervoor wordt ze echter geprezen, waardoor Paris opdracht krijgt een moeilijker onderwerp voor haar te zoeken. Paris kiest (uit wraak) om Max Medina te interviewen voor haar. Hoewel Rory hier moeite meeheeft, vertelt Lorelai dat ze toch normaal moeten omgaan met elkaar omdat hij haar leraar is. Rory vertelt dat tijdens het interview (wanneer de opname stopt) dat ze graag Max als vader had gehad, waarop Max zegt dat hij ook graag haar als dochter had gehad.

Ondertussen staat de relatie tussen Dean en Rory opnieuw onderdruk door de komst van Jess Mariano, het badboy-achtige neefje van Luuk. Jess vraagt Rory waarom zij en Dean een relatie hebben, aangezien ze beide van hele andere dingen houden. Jess blijkt daarom net als Rory van boeken te houden. Echter, Lorelai is niet blij met de vriendschap tussen Jess en Rory (vooral wanneer Jess alcohol steelt uit haar koelkast). Lorelai wordt ook beïnvloedt door de verhalen van Luke, aangezien die steeds meer met elkaar omgaan. Lorelai gaat samen met Sookie op zoek naar een locatie om samen een hotel te openen (hun grote droom). Ze vinden hiervoor een geschikte locatie, namelijk The Dragonfly Inn, maar de eigenares Frances weigert deze te verkopen. Ondertussen probeert Rory het weer goed te maken met Paris door haar aan Tristan te koppelen. Hoewel de date goedging, vertelt Tristan dat hij haar leuk vindt. Tristan wordt echter al snel naar een militaire school gestuurd nadat hij met vrienden heeft geprobeerd in te breken in een kluis, maar de twee zeggen vrienden te zijn. Richard heeft ondertussen pensioen genomen na een ruzie met zijn werkgever en Emily wordt gek van hem. Hierdoor wordt hij voor een dag naar Stars Hollow gestuurd. Op dezelfde dag levert Dean een zelfgemaakte auto af bij haar, wat Richard onverantwoordelijk vind en hem tot drie keer toe laat controleren.

Luke vraagt aan Lorelai of Rory Jess kan helpen met zijn slechte cijfers. Dit loopt uiteindelijk uit tot een auto-ongeluk, waarbij Rory gewond raakt en de auto in puin ligt. Rory heeft hier veel spijt van, vooral nadat het hele dorp zich tegen Jess keert (hoewel Rory zelf het ongeluk veroorzaakte). Jess keert hiervoor terug naar New York en dat veroorzaakt een breuk in de relatie tussen Lorelai en Luke. Ondertussen komen Lorelai en Christopher dichter tot elkaar. Echter, zijn voormalige vriendin Sherry is zwanger van hem en hierdoor vind hij dat ze moeten trouwen (want hij wil niet nog een kind niet zien opgroeien). Sherry en Christopher trouwen bij de Independence Inn met Lorelai en Rory als bruidsmeisjes. Rory zou samen met Paris (nu vrienden) naar Washington gaan, maar zei af. Rory's relatie met Dean leek het te hebben overleefd. Op de bruiloft duikt Jess echter opeens op en kust hem (terwijl ze nog een relatie heeft met Dean). Hierdoor zegt ze snel tegen haar moeder dat ze toch naar Washington gaat voor de zomer.

Na de zomer komt Rory terug en praat niet meer tegen Christopher, aangezien hij haar en haar moeder voor de zoveelste keer liet zitten. Dit verandert wanneer ze worden uitgenodigd voor de baby shower en de twee Sherry bijstaan met de bevalling in het ziekenhuis (aangezien Christopher weg is vanwege zijn werk). De twee zien dat Christopher verantwoordelijker is geworden en geven hem een tweede kans. Rory probeert haar relatie met Dean te behouden, wanneer ze erachter dat Jess een nieuwe relatie heeft. Tijdens een danswedstrijd dumpt Dean haar echter, aangezien ze alleen maar Jess observeert. Een tijdje later date Dean een klasgenoot genaamd Lindsay en de twee gaan trouwen. Jess (die weer in Stars Hollow woont) blijft geïnteresseerd in Rory en de twee beginnen een relatie. Jess gaat werken bij Wall-Mart, waardoor zijn cijfers dalen. Luke probeert dit te stoppen, maar is uiteindelijk te laat wanneer hij beseft dat Jess blijft zitten. Jess houd gedurende de relatie veel achter voor Rory en maakt een zeer slechte indruk wanneer hij Emily bezoekt voor het diner. Uiteindelijk komt Jess's vader hem opzoeken, maar gaat al na 2 minuten weg. Jess gaat hiervoor naar Californië en blijft daar om erachter te komen wie zijn vader is.

Lane wil ondertussen een band beginnen (waar haar moeder miss Kim tegen is) en gebruikt hierdoor Lorelai's garage. Hierdoor krijgt Lane een relatie met het bandlid Dave, die ze aan haar moeder voordoet als christelijke muzikant. Aan het einde vertelt ze miss Kim de waarheid en ze mag een relatie hebben met de jongen, aangezien hij volgens haar goed is. Paris start een relatie Jamie, een student van Princeton. Paris en Rory zitten ondertussen in de leerlingenraad, waar Francie haar zin probeert door te drijven om de rokken te verhogen. Ze zet Rory tegen Paris op en Rory vertelt haar per ongeluk van haar relatie, wat Francie aan de hele school vertelt. Paris confronteert haar hiermee tijdens een potje schermen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gilmore_Girls&oldid=754094"