Laboratorium

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 23 jan 2023 om 23:36 (Aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een laborant aan het werk in een laboratorium

Een laboratorium of kortweg lab is een plek waar allerlei proefjes worden gedaan en waar men onderzoek doet naar allerlei zaken. Bij een medisch of biologisch laboratorium onderzoeken ze bijvoorbeeld het bloed of stukjes weefsel uit het lichaam van een patiënt om erachter te komen welke ziekte die patiënt heeft.

In andere laboratoria (meervoud van laboratorium) onderzoeken ze bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, of proberen er een uit te vinden en te testen.

Bij ruimtevaart projecten zoals de reis naar de maan met het Apolloprogramma, heeft men maanstof en stenen daarvandaan meegenomen. Ook deze werden in een streng beveiligd laboratorium onderzocht op de chemische samenstelling en of er mogelijk leven als microben en bacteriën in zaten. De marsrovers die naar Mars zijn gestuurd hadden een soort mini laboratorium aan boord en konden ter plekke monsters onderzoeken. De onderzoeksgegevens werden door een computer doorgestuurd via een radioverbinding naar de aarde.

Behalve chemische en biologische laboratoria heb je ook technische laboratoria, waar ze bijvoorbeeld onderzoek doen naar zaken als elektriciteit, magnetisme, radioactiviteit en straling.

Laboratoria zijn vaak streng beveiligd. Dat heeft met veiligheid te maken (denk aan gevaarlijke stoffen), maar ook dat wat men onderzoekt geheim kan zijn.

Men mag dan ook geen geheimen doorvertellen die in de laboratorium worden gezegd!

Ook de Nationale Politie maakt gebruik van een laboratorium (het Nationaal Forensisch instituut). Dat onderzoekt bijvoorbeeld vingerafdrukken, bloedsporen, vezels van kleding en verfschilvers van auto's, enzovoorts, om erachter te komen wie de dader van een inbraak kan zijn bijvoorbeeld.

Bij een laboratorium gebruikt men chemische onderzoek methoden (met veel glaswerk), maar ook microscopen en andere meetinstrumenten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Laboratorium&oldid=762291"