Hazelaar

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 11 apr 2023 om 18:57
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hazelaar
Corylus avellana

Corylus avellana 0001.JPG

Leefgebied in West-Europa inheemse struik
Leefomgeving Tuinen en randbeplantingen
Behoort tot de Berkenfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Een hazelaar is een soort plant. Het is een struik. Dat betekent dat de plant geen echte stam heeft. De takken splitsen zich direct boven de grond. Aan de hazelaar groeit de hazelnoot. Die kun je eten. De hazelaar is familie van de berk.

De gewone hazelaar (Corylus avellana) is een bloeiende plant uit de berkenfamilie (Betulaceae). Het is inheems in Europa en West-Azië. Het is een belangrijk onderdeel van de heggen die de traditionele akkergrenzen waren in het laagland van Engeland. Het hout werd traditioneel gekweekt als hakhout, de gekapte palen werden gebruikt voor lemen gebouwen en landbouwomheiningen.

De hazelaar wordt gekweekt voor zijn noten. De naam hazelnoot is op de noten van elke soort Corylus van toepassing, maar voor de handel is een hazelnoot gewoonlijk die van C. avellana. Deze hazelnoot of kolfnoot, de pit van het zaad, is eetbaar en wordt rauw of geroosterd gebruikt, of vermalen tot een pasta, al dan niet gemengd met chocoladepasta. De noot is rond, vergeleken met de langere hazelnoot. Hazelnoten zijn rijk aan eiwitten en onverzadigd vet. Ze bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden mangaan, koper, vitamine E en magnesium. De grootste producent van hazelnoten is verreweg Turkije, met name de provincie Giresun .

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hazelaar&oldid=779206"