Dal der Koningen

Uit Wikikids
Versie door Larsieparsie (overleg | bijdragen) op 25 jan 2022 om 09:49 (een punt)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het dal der koningen
Langste graf Dat van Ramses II, 253 meter lang
Niet geplunderd graf Dat van Toetanchamon
Oppervlakte 22,528 km²
Belangrijkste vondst Het (massief) gouden masker van Toetanchamon
Canopen, kleine kleien potjes in de vorm van dieren met daarin de ingewanden van de farao

Het Dal der Koningen, beter bekend als de Vallei der Koningen, is een dal in Egypte. Er liggen allemaal Egyptische koningen (farao´s) begraven. De graven van Ramses de Grote en Toetanchamon zijn misschien wel de bekendste graven die er liggen.
Het graf van Toetanchamon is ontdekt door Howard Carter & Lord Carnavan De meeste graven in het dal der koningen zijn al geplunderd, maar dat van Toetanchamon is één van de weinige waar bijna alles nog in lag toen het in 1922 werd ontdekt. Naast deze graven liggen er nog meer graven en vele koninklijke mummies. De Egyptenaren deden veel voor hun doden en probeerden hun leven na de dood zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarom stond de muren vol met hiërogliefen met magische spreuken, of legden ze papyrusrollen bij hun doden. Deze werden later dodenboeken genoemd.

Toetanchamon

De tombe van Toetanchamon is in 1922 ontdekt door Howard Carter. Er zijn heel veel schatten gevonden in het graf. De kostbaarste schat die in het graf van de jonge koning lag is het massief gouden masker. Het lichaam van de farao is gemummificeerd en lag begraven in laatste kamer van de tombe. Mummificeren is het drogen van een lichaam, en het verwijderen van de ingewanden. Vervolgens worden die in kleien potjes in de vorm van dieren gestopt (de Canopen, zie afbeelding). Daarna wordt het gedroogde lichaam met allerlei stoffen en kruiden ingesmeerd zodat het niet wegrot en niet stinkt. Daarna wordt het strak in zwachtels gewikkeld en blijft het soms wel duizenden jaren goed. Er zijn vier kamers. De eerste is de voorkamer, de tweede de zijkamer, de derde de grafkamer (waar de farao lag) en de vierde de schatkamer (waar de schat lag).

Het gouden masker van Toetanchamon

Het gouden masker van Toetanchamon

Het gouden masker van Toetanchamon is erg veel geld waard. Het is van massief goud gemaakt. De overleden farao Toetanchamon droeg het masker in zijn doodskist (sarcofaag). Het is van de mummie afgehaald en doorn de ontdekkers van het graf meegnomen. Het masker ligt nu in een Egyptisch museum.

Graf van Ramses II

Het graf van de grootste farao die Egypte ooit heeft gekend, Ramses II (Ramses de Tweede) lag ook in het dal der Koningen.
De mummie van Ramses II is erg goed bewaard gebleven, en dus weten we nu hoe hij eruit zag toen hij nog leefde: hij was een grote man met rood haar een een gehaakte neus. Hij overleed aan "artritus" (stijve ledematen). Ramses II regeerde 66 jaar lang en werd meer dan 90 jaar oud voordat hij overleed en door zijn dertiende zoon Merenpthah werd opgevolgt.

Meer beroemde graven

dit is een beeld van de canopen schijn

In het dal der Koningen liggen nog meer graven van bekende faraos. De bekendste zijn:

Video


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dal_der_Koningen&oldid=703790"