Cecilie van Griekenland en Denemarken: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Cecilie van Griekenland is verplaatst naar Cecilie van Griekenland en Denemarken)
(Verwijderd op Commons)
 
(10 tussenliggende versies door 6 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
   
 
== Jeugd ==
 
== Jeugd ==
  +
[[Bestand:Cecilie of Greece.jpg|left|200px]]
Cecilie werd op 22 [[juni]] 1911 geboren op het zomerverblijf van de Griekse koninklijke familie in [[Tatoi]]. Ze was de derde dochter van prins [[Andreas van Griekenland]] (zoon van koning [[Georgios I van Griekenland|Georgios I]]) en prinses [[Alice van Battenberg]]. Via haar ouders stamde ze van verschillende vorsten, waaronder koning Georgios I van Griekenland, tsaar [[Nikolaj I van Rusland]] en [[Victoria van het Verenigd Koninkrijk]]. Prinses Cecilie werd op 2 [[juli]] in Tatoi gedoopt. Hierbij waren koning [[George V van het Verenigd Koninkrijk]], groothertog [[Ernst Ludwig van Hessen-Darmstadt]], prins [[Nikolaos van Griekenland]] en hertogin [[Vera van Württemberg]] als doopgetuigen aanwezig.
+
Cecilie werd op 22 [[juni]] 1911 geboren op het zomerverblijf van de Griekse koninklijke familie in [[Tatoi]]. Ze was de derde dochter van prins [[Andreas van Griekenland]] (zoon van koning [[Georgios I van Griekenland|Georgios I]]) en prinses [[Alice van Battenberg]]. Via haar ouders stamde ze van verschillende vorsten, waaronder koning Georgios I van Griekenland, tsaar [[Nikolaj I van Rusland]] en [[Victoria van het Verenigd Koninkrijk]]. Prinses Cecilie werd op 2 [[juli]] in Tatoi gedoopt. Hierbij waren Koning [[George V van het Verenigd Koninkrijk]], Groothertog [[Ernst Ludwig van Hessen-Darmstadt]] (zoon van [[Alice van Saksen-Coburg en Gotha]]), Prins [[Nikólaos van Griekenland en Denemarken (1872-1938)]] en Hertogin [[Vera van Württemberg]] als doopgetuigen aanwezig.
   
De prinses groeide op in een gezin van vijf kinderen. Ze had twee oudere zussen, [[Margarita van Griekenland|Margarita]] en [[Theodora van Griekenland|Theodora]], en een jongere, [[Sophie van Griekenland|Sophie]]. Daarnaast had ze nog een broertje, [[Philip Mountbatten|Philip]], die later trouwde met [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk|Koningin Elizabeth II]].
+
De prinses groeide op in een gezin van vijf kinderen. Ze had twee oudere zussen, [[Margarita van Griekenland en Denemarken|Margarita]] en [[Theodora van Griekenland en Denemarken|Theodora]], en een jongere, [[Sophia van Griekenland en Denemarken|Sophia]]. Daarnaast had ze nog een broertje, [[Philip Mountbatten|Philip]], die later trouwde met [[Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk|Koningin Elizabeth II]].
   
 
== Huwelijk en gezin ==
 
== Huwelijk en gezin ==
Op 2 [[februari]] 1931 trouwde Cecilie in [[Darmstadt]] erfprins [[George Donatus van Hessen-Darmstadt]], de oudste zoon van groothertog Ernst Ludwig en zijn vrouw, Eleonore van [[Solms]]-Hohensolms-Lich. Ze kregen 3 kinderen:
+
Op 2 [[februari]] 1931 trouwde Cecilie in [[Darmstadt]] erfprins [[George Donatus van Hessen-Darmstadt]], de oudste zoon van groothertog Ernst Ludwig en zijn vrouw, [[Eleonore van Solms-Hohensolms-Lich]]. Ze kregen 3 kinderen:
* Ludwig Ernst Andreas (25 [[oktober]] 1931 - 16 [[november]] 1937)
+
* [[Ludwig van Hessen-Darmstadt|Ludwig Ernst Andreas]] (25 [[oktober]] 1931 - 16 [[november]] 1937)
* Alexander George Karl Hendrik (14 [[april]] 1933 - 16 [[november]] 1937)
+
* [[Alexander van Hessen-Darmstadt (1933-1937)|Alexander George Karl Hendrik]] (14 [[april]] 1933 - 16 [[november]] 1937)
* Johanna Marina Eleonore (20 [[september]] 1936 - 14 [[juni]] 1939)
+
* [[Johanna van Hessen-Darmstadt|Johanna Marina Eleonore]] (20 [[september]] 1936 - 14 [[juni]] 1939)
   
 
Cecilie en haar echtgenoot waren allebei erg [[Nazi]]-gezind en werden in 1937 dan ook lid van de [[Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij|NSDAP]]
 
Cecilie en haar echtgenoot waren allebei erg [[Nazi]]-gezind en werden in 1937 dan ook lid van de [[Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij|NSDAP]]
Regel 18: Regel 19:
   
 
Cecilie werd met haar man, twee zonen en doodgeboren kindje in [[Darmstadt]] begraven. Haar dochter Johanna werd door familieleden opgevangen, maar stierf twee jaar later aan een [[hersenvliesontsteking]]. Ze werd bij haar familie begraven.
 
Cecilie werd met haar man, twee zonen en doodgeboren kindje in [[Darmstadt]] begraven. Haar dochter Johanna werd door familieleden opgevangen, maar stierf twee jaar later aan een [[hersenvliesontsteking]]. Ze werd bij haar familie begraven.
 
{{Wikipedia|http://nl.wikipedia.org/wiki/Cecilie_van_Griekenland_en_Denemarken}}
 
 
[[Categorie:Grieks koningshuis]]
 
[[Categorie:Grieks koningshuis]]
[[categorie:Deens koningshuis]]
+
[[Categorie:Deens koningshuis]]

Huidige versie van 3 mei 2023 om 13:00

Cecilie van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (Tatoi, Griekenland, 22 juni 1911 – 16 november 1937) was prinses van Griekenland en Denemarken.

Jeugd

Cecilie of Greece.jpg

Cecilie werd op 22 juni 1911 geboren op het zomerverblijf van de Griekse koninklijke familie in Tatoi. Ze was de derde dochter van prins Andreas van Griekenland (zoon van koning Georgios I) en prinses Alice van Battenberg. Via haar ouders stamde ze van verschillende vorsten, waaronder koning Georgios I van Griekenland, tsaar Nikolaj I van Rusland en Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Prinses Cecilie werd op 2 juli in Tatoi gedoopt. Hierbij waren Koning George V van het Verenigd Koninkrijk, Groothertog Ernst Ludwig van Hessen-Darmstadt (zoon van Alice van Saksen-Coburg en Gotha), Prins Nikólaos van Griekenland en Denemarken (1872-1938) en Hertogin Vera van Württemberg als doopgetuigen aanwezig.

De prinses groeide op in een gezin van vijf kinderen. Ze had twee oudere zussen, Margarita en Theodora, en een jongere, Sophia. Daarnaast had ze nog een broertje, Philip, die later trouwde met Koningin Elizabeth II.

Huwelijk en gezin

Op 2 februari 1931 trouwde Cecilie in Darmstadt erfprins George Donatus van Hessen-Darmstadt, de oudste zoon van groothertog Ernst Ludwig en zijn vrouw, Eleonore van Solms-Hohensolms-Lich. Ze kregen 3 kinderen:

Cecilie en haar echtgenoot waren allebei erg Nazi-gezind en werden in 1937 dan ook lid van de NSDAP

Overlijden

Cecilie overleed op 16 november 1937 tijdens een tragisch vliegtuigongeluk. De zwangere prinses was met haar man, Ludwig, Alexander en haar schoonmoeder Eleonore onderweg naar Engeland, toen het vliegtuig een fabrieksschoorsteen raakte in Oostende. Het vliegtuig stortte brandend neer, alle passagiers kwamen om het leven.

Cecilie werd met haar man, twee zonen en doodgeboren kindje in Darmstadt begraven. Haar dochter Johanna werd door familieleden opgevangen, maar stierf twee jaar later aan een hersenvliesontsteking. Ze werd bij haar familie begraven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cecilie_van_Griekenland_en_Denemarken&oldid=783914"