Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Cecilie van Griekenland en Denemarken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cecilie van Griekenland en Denemarken2.jpg

Cecilie van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg (Tatoi, Griekenland, 22 juni 1911 – 16 november 1937) was prinses van Griekenland en Denemarken.

Jeugd

Cecilie of Greece.jpg

Cecilie werd op 22 juni 1911 geboren op het zomerverblijf van de Griekse koninklijke familie in Tatoi. Ze was de derde dochter van prins Andreas van Griekenland (zoon van koning Georgios I) en prinses Alice van Battenberg. Via haar ouders stamde ze van verschillende vorsten, waaronder koning Georgios I van Griekenland, tsaar Nikolaj I van Rusland en Victoria van het Verenigd Koninkrijk. Prinses Cecilie werd op 2 juli in Tatoi gedoopt. Hierbij waren Koning George V van het Verenigd Koninkrijk, Groothertog Ernst Ludwig van Hessen-Darmstadt (zoon van Alice van Saksen-Coburg en Gotha), Prins Nikólaos van Griekenland en Denemarken (1872-1938) en Hertogin Vera van Württemberg als doopgetuigen aanwezig.

De prinses groeide op in een gezin van vijf kinderen. Ze had twee oudere zussen, Margarita en Theodora, en een jongere, Sophia. Daarnaast had ze nog een broertje, Philip, die later trouwde met Koningin Elizabeth II.

Huwelijk en gezin

Op 2 februari 1931 trouwde Cecilie in Darmstadt erfprins George Donatus van Hessen-Darmstadt, de oudste zoon van groothertog Ernst Ludwig en zijn vrouw, Eleonore van Solms-Hohensolms-Lich. Ze kregen 3 kinderen:

Cecilie en haar echtgenoot waren allebei erg Nazi-gezind en werden in 1937 dan ook lid van de NSDAP

Overlijden

Cecilie overleed op 16 november 1937 tijdens een tragisch vliegtuigongeluk. De zwangere prinses was met haar man, Ludwig, Alexander en haar schoonmoeder Eleonore onderweg naar Engeland, toen het vliegtuig een fabrieksschoorsteen raakte in Oostende. Het vliegtuig stortte brandend neer, alle passagiers kwamen om het leven.

Cecilie werd met haar man, twee zonen en doodgeboren kindje in Darmstadt begraven. Haar dochter Johanna werd door familieleden opgevangen, maar stierf twee jaar later aan een hersenvliesontsteking. Ze werd bij haar familie begraven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cecilie_van_Griekenland_en_Denemarken&oldid=652536"