Anouchka van Miltenburg

Uit Wikikids
Versie door Synergie (overleg | bijdragen) op 7 feb 2024 om 16:02 (→‎top: replaced: onder anderen → onder andere)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Anouchka van Miltenburg

Anouchka van Miltenburg was van 2012 tot 2015 voorzitter van de Tweede Kamer. Daarnaast was ze tussen 2003 en 2017 ook lid van de Tweede Kamer. Zij was zelf van de VVD. Khadija Arib heeft haar opgevolgd als Tweede Kamervoorzitter.

Van Miltenburg is journalist van beroep en studeerde af aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg. Tot aan 2001 werkte bij diverse omroepen en kranten, waaronder Radio Rijnmond, het NOS Journaal en het Brabants Dagblad. Ze was al sinds 1997 lid van de VVD. In 2002 werd ze gemeenteraadslid in de gemeente Zaltbommel en een jaar later werd ze lid van de Tweede Kamer. In 2003 zat ze daar in een commissie die onderzoek deed naar de zorguitgaven. Vanaf 2009 kwam ze ook de commissie voor defensie. Hiervoor hield ze zich bezig met onder andere welzijn, gezondheidszorg, ouderen en gehandicapten.

In 2012 werd ze voorzitter van de Tweede Kamer en won hiermee van Ton Elias. Van Miltenburg volgde oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet op. Haar periode als Tweede Kamervoorzitter was verre van vlekkeloos en regelmatig kreeg ze kritiek te horen. Volgens CDA-leider Sybrand Buma zou ze een debat in een bepaalde richting hebben geduwd. Dit mag niet, aangezien een Tweede Kamervoorzitter neutraal moet zijn en moet zorgen dat elke mening gehoord wordt. In 2013 schreef de Volkskrant dat acht fractievoorzitters zouden hebben gezegd dat Van Miltenburg niet geschikt was. In 2015 klaagde Van Miltenburg Linda Voortman van GroenLinks aan. Voortman zou informatie hebben gelekt over wie de nieuwe Nationale Ombudsman zou worden en werd hierdoor uit haar partij geschorst. Het Openbaar Ministerie legde de aanklacht echter neer.

Van Miltenburg kwam in 2015 opnieuw in opspraak. In die tijd werden er onduidelijkheden over de Teevendeal opgehelderd. Dit was deal tussen het OM, onder Fred Teeven, en drugshandelaar Cees H. Niemand wist hoeveel geld er exact aan Cees H. was gegeven en het bonnetje hiervan was zoekgeraakt. Van Miltenburg had een brief ontvangen van een klokkenluider, die misschien wist waar dit bonnetje was. Van Miltenburg had de brief echter niet geregistreerd en direct door de shredder gehaald. De brief was hierdoor verloren, maar een journalist van Nieuwsuur had er eentje in handen. Staatssecretaris Fred Teeven en later ook minister Ivo Opstelten traden vanwege de deal af. Volgens de commissie Oosting, die onderzoek deed naar de deal, had Van Miltenburg hen direct moeten informeren. Van Miltenburg trad uiteindelijk af vanwege de versnipperde brief. Ook zei ze dat de druk haar te groot was geworden. Dit was de eerste keer dat een Kamervoorzitter in Nederland tussentijds aftrad.

Van Miltenburg bleef kamerlid en beantwoordde nog 37 vragen van de Tweede Kamer over de brief. Hoewel ze aanvankelijk mee wilde doen, zag ze af om haar verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Op 22 maart 2017 verliet ze de kamer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anouchka_van_Miltenburg&oldid=840643"