Klokkenluider

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een klokkenluider is iemand die in het belang van de maatschappij geheime informatie naar buiten brengt over een groot bedrijf, organisatie of overheid.

Wat klokkenluiders zijn

Dit doen klokkenluiders vaak door naar de media te stappen. Je noemt dat ook wel het 'lekken' van informatie naar de pers. Een voorbeeld van een klokkenluider is bijvoorbeeld een werknemer die aan een journalist vertelt dat het bedrijf waar hij werkt stiekem giftige stoffen loost.

In het Van Dale woordenboek wordt de term klokkenluider uitgelegd als "iemand die publiekelijk waarschuwt als er sprake is van misstanden in een bedrijf". De term is vijftien jaar geleden bedacht door de Leidse student Mark Bovens, toen hij een vertaling zocht voor het Engelse woord "whistleblower". Hierbij kwam hij uit op het woord klokkenluider, dat ook "op een luide manier kenbaar maken", "aan de bel trekken" en "de noodklok luiden" betekent.

Klokkenluider van de Notre Dame

Dit is een bekend verhaal van de Franse schrijver Victor Hugo, welke ook meerdere malen verfilmd is, onder andere door Disney. Hier gaat het om iemand die daadwerkelijk klokkenluider is van de klokken van de Notre Dame in Parijs.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klokkenluider&oldid=836345"