Nationale ombudsman

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Nationale Ombudsman)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kantoor van de Nationale Ombudsman

De Nationale ombudsman behandelt de klachten van burgers over optreden van de overheid, wat "niet goed" is gegaan. De Nationale ombudsman wordt vaak gezien als één persoon, maar onder zijn/haar hoede werken zo'n 160 werknemers. De huidige Nationale ombudsman is Reinier van Zutphen. Overigens behandelt hij niet alle klachten, sommige gaan naar een ander soort ombudsman.

De Nationale ombudsman is geen rechter. Hierdoor zijn zijn uitspraken niet bindend en hoeft de overheid zich er dus niet aan te houden. De Nationale ombudsman onderzoekt slechts de klachten en komt met een oordeel. Deze oordelen zijn op het internet te vinden. De uitspraken van de Nationale ombudsman kunnen wel zorgen voor publiciteit en bekendheid in het land. De Nationale ombudsman valt onder de Hoge Colleges van Staat.

De Nationale ombudsman wordt gekozen door de Tweede Kamer. Iemand blijft doorgaans 6 jaar lang Nationale ombudsman, behalve als iemand overlijdt, langdurig ziek wordt of opstapt.

Aan het indienen van een klacht bij de Nationale ombudsman zitten wat voorwaarden. Zo moet degene die een klacht wil indienen al hebben geklaagd bij een andere overheidsinstantie. Deze klacht is dan het liefst schriftelijk (op papier of via een mail/fax/klachtenformulier) ingeleverd en er is geen resultaat geweest. Ook kun je niet klagen over wetten, maar wel over het naleven en toepassen van de wetten. Als een rechter iets heeft gezegd, kan de Nationale Ombudsman daar niets aan veranderen.

Kinderombudsman

Er is ook een speciale Kinderombudsman. Deze bestaat sinds 2010. De Kinderombudsman kijkt of de rechten van kinderen en jongeren worden nageleefd in het hele land. De Kinderenombudsman behandelt klachten van kinderen en jongeren over onder andere onderwijs en gezondheidszorg. Ook geeft de Kinderombudsman de Eerste en Tweede Kamer advies. De huidige Kinderombudsvrouw is Margrite Kalverboer.

Media

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationale_ombudsman&oldid=838251"