Algemene Rekenkamer
De Algemene Rekenkamer controleert de uitgaven van de Nederlandse overheid. Ze controleren de uitgaven op twee manieren. Eerst kijken ze of de uitgaven in overeenstemming zijn met wetten en besluiten. Als er bijvoorbeeld minder geld zou gaan naar het aanleggen van nieuwe wegen en het kabinet besluit om een aantal nieuwe wegen aan te leggen, zou de Algemene Rekenkamer hierop kunnen wijzen. Ook kijken ze of met de uitgaven wel het doel is bereikt. Stel men wil de rivieren verbreden, zodat er minder overstromingen zijn. Is dit wel gelukt zoals het volgens het kabinet zou moeten worden, vraagt de Algemene Rekenkamer zich dan af.
De Algemene Rekenkamer zelf zit op de Lange Voorhout in Den Haag. De Belgische tegenhanger van de Algemene Rekenkamer is het Rekenhof. De Algemene Rekenkamer bestaat al sinds 1447.
Gang van zake
De Algemene Rekenkamer onderzoekt een bepaald onderwerp en verwerkt de conclusies vervolgens in een rapport. Dit rapport gaat naar de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bekijkt deze rapporten. Soms is zo'n rapport aanleiding om een minister uit zijn ambt te zetten. Een minister wordt dan niet geschikt voor zijn functie gevonden en moet dan verdwijnen. De rapporten gaan overigens niet alleen naar de Tweede Kamer, ook op het internet zijn ze te lezen.
Wat de Algemene Rekenkamer onderzoekt mag zij zelf weten. De Algemene Rekenkamer in onafhankelijk van het kabinet of het parlement. De Tweede Kamer mag wel een verzoek indienen bij de Algemene Rekenkamer, maar de Algemene Rekenkamer beslist altijd zelf of zij dat opvolgt. Waarom? De Algemene Rekenkamer is onderdeel van de Hoge Colleges van Staat. Dit zijn een aantal colleges die zelfstandig van elkaar werken, om zo te zorgen dat de overheid goed werkt. De colleges controleren de overheid, maar ook wat de ministers doen. Hierdoor hebben de ministers geen macht om de Algemene Rekenkamer.
De Algemene Rekenkamer komt in beeld bij de Verantwoordingsdag. De minister van Financiën laat dan aan de Tweede Kamer een jaarrapport zijn, waarin de kosten staan en welk doel men met deze uitgaven voor ogen had. De Algemene Rekenkamer controleert dit jaarrapport en publiceert op dezelfde dag een rapport met controles op die jaarrapporten.
Andere rekenkamers
Naast de Algemene Rekenkamer kent Nederland nog meer rekenkamers. Elke Nederlandse gemeente heeft een eigen rekenkamer. De provincies doen vaak samen met de rekenkamer. Alleen Zeeland heeft een eigen rekenkamer. Daarnaast hebben alle waterschappen een eigen rekenkamer. Mochten dat niet genoeg rekenkamers zijn, heeft de Europese Unie ook nog een eigen rekenkamer, namelijk de Europese Rekenkamer.