Aleksandr Poesjkin

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 22 mrt 2021 om 01:06 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'right|300px '''Aleksandr Sergejevitsj Poesjkin''' (Moskou, 6 juni 1799 – Sint-Petersburg, 10 februari 1837) was een Ru...')
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kiprensky Pushkin.jpg

Aleksandr Sergejevitsj Poesjkin (Moskou, 6 juni 1799 – Sint-Petersburg, 10 februari 1837) was een Russische dichter. Poesjkin wordt doorgaans gezien als de grootste Russische dichter en een van de belangrijkste figuren uit de Russische literatuur. Poesjkin is ook een van de schrijvers van de Gouden Eeuw van de Russische literatuur.

Poesjkin kwam uit een adellijke familie. Poesjkin werd opgevoed in het Frans en leerde later ook Russisch, iets dat normaal was onder de Russische adel. Zijn kindermeisje leerde hem Russisch, waardoor hij in aanraking kwam met veel sprookjes en volksverhalen. Op basis van deze verhalen schreef hij het gedicht Roeslan en Ljoedmila, dat hem op jonge leeftijd in Rusland bekend maakte. In Rusland was echter veel censuur en Poesjkin was uitgesproken. Poesjkin werd hierdoor verbannen uit Sint-Petersburg. Tijdens zijn verbanning schreef hij Jevgeni Onegin, wat als zijn meesterwerk gezien wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aleksandr_Poesjkin&oldid=659365"