Sexting

Uit Wikikids
Versie door FreekKraak (overleg | bijdragen) op 28 sep 2024 om 10:39 (Nog wat gerdigeerd. Toegevoegd: externe link naar helpwanted.nl)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heart corazón.svg
Iets naars meegemaakt?

Als je iets moeilijks hebt meegemaakt, vertel het aan iemand die je vertrouwt. Je kan ook altijd appen of bellen met de Kindertelefoon (Nederland) of Awel (België). Je staat er niet alleen voor.

Sexting via smartphone

Sexting is het (opzettelijk) verzenden, ontvangen of doorsturen van seksueel expliciete berichten, foto's of video's, voornamelijk tussen smartphones. Het kan ook met behulp van een computer of een ander digitaal apparaat worden gedaan.

De term werd voor het eerst gebruikt in 2012 en is een samentrekking van de woorden seks en sms'en, waarbij dit laatste bedoeld is in de brede zin van het verzenden van een tekst, eventueel met afbeeldingen.

Sexting werd rond 2009 populair onder tieners, vooral onder middelbare scholieren in de Verenigde Staten, waar 20 procent van de middelbare scholieren zei dat ze zich bezighielden met sexting of ontvangen.

Sexting staat niet op zichzelf, maar is een van de vele verschillende soorten seksuele interactie (communicatie over en weer) in digitale contexten die verband houden met seksuele opwinding.

Vanaf 2017 werden in Nederland vooral Snapchat en Whatsapp gebruikt voor sexting, maar ook Instagram, Twitter, Ping, Youtube, Skype, Facebook en Telegram Messenger.

Het wordt vooral gedaan door jong volwassenen, maar ook door oudere generaties.

Typen sexting

Uit onderzoek is gebleken dat er in de praktijk drie typen sexting zijn:

  • Uitwisseling van beelden uitsluitend tussen twee romantische partners.
  • Uitwisselingen tussen partners die worden gedeeld met anderen buiten de relatie.
  • Uitwisselingen tussen mensen die nog geen relatie hebben, maar waar tenminste één persoon wel hoopt te zijn.

Risico's

Uit de laatste twee blijkt, dat er ook nadelen aan zitten. Snapchat spreekt tieners aan omdat gebruikers er maximaal tien seconden foto's mee kunnen versturen voordat ze verdwijnen. Veel mensen die foto's via Snapchat verzenden, denken dat deze foto's zonder gevolgen zullen verdwijnen, dus voelen ze zich veiliger bij het verzenden ervan. Er zijn verschillende gevallen geweest waarin tieners foto's via deze applicaties hebben verzonden, in de verwachting dat ze zouden verdwijnen of alleen door de ontvanger zouden worden gezien, maar het bleek dat de foto's toch werden opgeslagen en verspreid, met sociale en juridische moeilijkheden als gevolg. Hoewel gebruikers denken dat hun foto's op bijvoorbeeld Snapchat binnen enkele seconden zullen verdwijnen, is het eenvoudig om ze op te slaan via andere technologie voor het vastleggen van foto's, applicaties van derden of eenvoudige schermafdrukken (vergelijk Print Screen). Met sexting kun je binnen enkele seconden een foto doorsturen.

Als een persoon een expliciete afbeelding van zichzelf naar een partner stuurt, kan het in strijd met de wet zijn om een ​​kopie van die afbeelding opnieuw naar een andere persoon te verzenden zonder toestemming van de maker. Daarmee wordt het vertrouwen van de maker geschonden. Sommige jongeren chanteren hun seksuele partners en voormalige partners door te dreigen met het vrijgeven van privéfoto’s van hen. Er is het risico op ernstige depressies voor ‘sexters’ die de controle over hun afbeeldingen en video’s verliezen. Tieners denken misschien niet na over de risico's en gevolgen als ze deelnemen aan sexting. Vooral de schaamte naar de ouders dat die er ook achter komen speelt hierbij een belangrijke rol. In sommige landen wordt het (afhankelijk van de leeftijd) ook gezien als kinderporno, wat zonder meer strafbaar is. Het is belangrijk dat jongeren leren dat anderen hun respecteren voor hun lichamelijke autonomie en privacy. Gebeurt dat niet, dan is er al snel sprake van seksuele intimidatie. Ook speelt cyberpesten hierbij een rol. Wordt de afbeelding of video in grotere groepen gedeeld, dan spreekt men van exposen.

Voorkomen is beter dan een depressie

In 2018 adviseerde de Nederlandse politie vanwege de risico's en de omvang van de problemen met name jongeren om te stoppen met sexting, ook als zij er denken niet herkenbaar op te staan. Personen kunnen namelijk toch herkend worden aan bijvoorbeeld littekens, tatoeages of moedervlekken. Ook was er begin 2024 een reclamecampagne van KPN die waarschuwt voor de gevolgen van sexting (zie links). Uit cijfers bleek dat in de laatste zes maanden voor het uitkomen van deze reclamecampagne 33.000 jongeren in Nederland slachtoffer waren van ongevraagd doorsturen van intieme beelden.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sexting&oldid=887955"