Carel Willink

Uit Wikikids
Versie door Memingbot (overleg | bijdragen) op 6 feb 2024 om 17:05 (→‎Levensloop: clean up, replaced: o.a. → onder anderen)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Carel Willink
Carel Willink (1966).jpg
Carel Willink (1966)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Albert Carel Willink
Bijnaam
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum 7 maart 1900
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 19 oktober 1983
Overleden te Amsterdam
Gehuwd met /
relatie
1926-1928 gehuwd met Mies van der Meulen; 1933-1960 gehuwd met Wilma Jeuken; 1969-1977 gehuwd met Mathilda de Doelder; in 1977 gehuwd met Sylvia Quiël
Carrière
Beroep graficus, illustrator, kunstschilder, tekenaar
Bekend van magisch realisme
Actief 1923 - 1983
Genre(s) abstractie, diervoorstelling, figuurvoorstelling, landschap, naaktfiguur, portret, stadsgezicht, stilleven, zelfportret

landschappen met klassieke beelden

Label
Website
https://rkd.nl/nl/explore/artists/84773, https://carelwillink.info/phone/index.html
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Albert Carel Willink is geboren in Amsterdam, op 7 maart 1900. Hij is ook in Amsterdam overleden, op 19 oktober 1983. Willink was een Nederlands kunstschilder. Hij wordt gezien als de belangrijkste schilder van het magisch realisme in Nederland, een schilderstijl waarbij met licht, kleur, vorm en diepte een vervreemdende sfeer wordt gemaakt. De voorstellingen lijken echt, maar zijn alleen mogelijk in de fantasie. Sommige onderwerpen op zijn schilderijen kwamen wel in het echt voor, maar waren in een verzonnen omgeving geplaatst.

Levensloop

Carel is een van de twee zonen van Jan Willink en Wilhelmina Altes. Zijn vader was autohandelaar en amateurschilder. Carel maakte op zijn 14e zijn eerste schilderij.

Hij ging naar de HBS en studeerde van 1918-1919 medicijnen en daarna een jaar bouwkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Van 1920-1923 ging hij kort naar Staatliche Hochschule für Bildende Künste en daarna naar de Internationale Vrije Academie van Hans Baluschek, ook in Berlijn.

Willinks eerste echtgenote was Mies van der Meulen (1900-1988) met wie hij in 1927 trouwde. Ze gingen in 1928 alweer uit elkaar. Willink hertrouwde in 1930 met Wilma Jeuken (1905-1960). Zij overleed na dertig jaar huwelijk aan een hersenbloeding.

In 1962 kreeg Willink een relatie met de veel jongere Mathilde de Doelder, beter bekend als Mathilde Willink. Mathilde was nogal gek op de dure kleding van onder anderen Fong Leng en ze kleedde zich altijd in extravagante jurken en gebruikte uitzinnige make-up. Hun excentrieke relatie werd breed uitgemeten in de roddelpers. In 1969 trouwden ze. Willink kreeg echter al snel genoeg van het veeleisende gedrag van Mathilde. Toen hij van haar wilde scheiden, dreigde Mathilde met zelfmoord. In 1977 kwam ze te overlijden onder zeer verdachte omstandigheden. Het is nooit duidelijk geworden of het zelfmoord of moord was.

In 1975 had Willink al Sylvia Quiël leren kennen. Uiteindelijk koos Willink definitief haar als een nieuwe levensgezellin, en trouwde met haar in 1977. Tot zijn dood in 1983 zouden zij bij elkaar blijven. Willink schilderde haar drie keer en Sylvia Willink maakte een borstbeeld van haar echtgenoot. Dat borstbeeld staat ter nagedachtenis aan hem in het Carel Willinkplantsoen in Amsterdam.

Willink werd op 22 februari 1980 benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

Werk

Willink sprak liever van imaginair realisme, het zo echt mogelijk schilderen van de verbeelding. Zijn werk is dan ook een hyperrealistische, bijna fotografische manier van schilderen. Hij combineerde technische perfectie, fotorealisme en een extreem gevoel voor detail met een dreigende, mysterieuze en onwerkelijke sfeer.

Aanvankelijk volgde hij het expressionisme en kubisme

Hij werd lid van de avant-gardekunstgroep De Driehoek. In 1926 vertrok Willink voor een studiereis naar Parijs. Daar kwam hij in contact met het neoclassicistische werk van Pablo Picasso. In de crisisjaren voor de Tweede wereldoorlog, maakte hij zich druk om wat er zou gaan gebeuren. Zijn werk werd steeds realistischer, en er was vaak de dreiging in te zien. Eigenlijk vond hij de elkaar snel opvolgende stijlen te modegevoelig en greep terug op het klassieke schilderwerk.

In de oorlog maakte hij voor zijn levensonderhoud veel portretten. Ook na de oorlog werd hij veel gevraagd voor het maken van een portret door mensen uit de hogere kringen. Tot de geportretteerden behoorden een aantal beroemdheden zoals koningin Juliana, Cola Debrot, Roland Holst, Freddy Heineken, actrice Ank van der Moer en vele ministers en burgemeesters.

Willink maakte tussen 1917 en 1983 in totaal meer dan 325 schilderijen en aquarellen. Zijn werk hangt in vele Nederlandse en Belgische musea.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Carel_Willink&oldid=840029"