Zuivere stof

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een zuivere stof is een begrip uit de scheikunde. Het wordt gebruikt voor stoffen (materialen) die uit slechts één soort moleculen bestaan. In het materiaal komen dus geen andere soorten moleculen voor. Komen er meerdere soorten moleculen in een materiaal voor dan wordt dit een mengsel genoemd.

Zuivere stoffen zijn te verdelen in twee groepen:

In de natuur komen zuivere stoffen niet voor; het zijn vrijwel altijd mengsels. Sommige stoffen zijn van nature wel zuiverder dan andere stoffen. De meest zuivere stoffen in de natuur zijn goud, zilver en diamant, maar ook hier zit een klein deeltje andere moleculen in. Hierdoor zijn dit dus ook mengsels.

Echt zuivere stoffen kunnen enkel in een laboratorium creëren. Scheikundigen kunnen door middel van verschillende scheidingsmethodes zuivere stoffen uit de mengsels halen. Zuivere stoffen zijn erg belangrijk in de scheikunde, aangezien je dan pas echt zeker van de eigenschappen kan zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zuivere_stof&oldid=826431"