Ballet

Uit Wikikids
Versie door Hanssain (overleg | bijdragen) op 18 okt 2023 om 22:08 (Categorie:Ballet toegevoegd met HotCat)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ballet is dansen op klassieke muziek Het is ontstaan in de 15e eeuw in Italië en daarna in Frankrijk en Rusland tot bloei gekomen. Ballet is een dansstijl voor jongens en voor meisjes. Ballet wordt door iedereen op de wereld op dezelfde manier gedanst. Elk pasje en/of beweging heeft zijn eigen naam. De meeste pasjes hebben Franse namen. In ballet zijn er 5 basisposities voor armen en benen. De passen worden 'en-dehors' uitgevoerd. Dat betekent dat je benen, vanuit je heup, naar buiten zijn gedraaid. Zo kan je je benen veel hoger optillen en goede plié's maken (knieën buigen) om je af te zetten voor draaien en sprongen. Misschien heb je wel eens gehoord van ballethoudingen als 'arabesque' (een been achter hoog opgetild) of een 'pirouette' (draaien).

De Zonnekoning Lodewijk XIV

In de 17e eeuw was er een Franse koning die heel erg veel van dansen hield. Hij begon de allereerste balletschool. Ook wilde hij graag prachtige kostuums aan tijdens het dansen. Een keer verkleedde hij zich in een ballet (Ballet de la Nuit van Jean-Baptiste Lully) als de zon. Daarom is zijn bijnaam 'De Zonnekoning'.

Aan het Hof van Versailles van deze koning Lodewijk de Veertiende bevonden zich kunstenaars, edelen en diplomaten uit de hele wereld. Frankrijk was toen een van de belangrijkste landen van Europa. Volgens schrijvers uit die tijd verspreidden kennis en macht zich vanuit Versailles als stralen van een zon.

Lodewijk XIV van Frankrijk

Dansers en danseressen

Vrouwen worden ook wel ballerina's genoemd en mannen ballerino's. In een balletgezelschap heb je verschillende rangen: solisten (die vaak de hoofdrol dansen) en het corps de ballet (de groep die de andere rollen dansen). Op de website van Het Nationale Ballet worden alle dansers aan je voorgesteld. link titel


Balletschool

In bijna iedere stad vind je wel een balletschool. Hier kan je balletles volgen. Je krijgt dan in een groep les van een balletleraar of -lerares. Vaak is dit iemand die zelf professionele danser is geweest. Dat wil zeggen dat ze gedanst hebben in een balletgezelschap.

Ballet oefen je in de balletzaal. Dat noemen we een studio. Het is een lege ruimte met spiegels aan de muren. Hierin kan je kijken hoe je het doet. Ook is er een barre. Dit is een wandstok die je kunt vasthouden als je oefeningen doet.

Tijdens een balletles oefen je eerst aan de barre en daarna in het midden van de zaal. Alle oefeningen doe je op muziek, soms staat er een piano en soms gebruikt de leraar een cd-speler. Een les duurt meestal een uur tot anderhalf uur. link titel

Er zijn regels voor de kleding die je aan hebt, deze zijn er voor je veiligheid. Je mag bijvoorbeeld geen sieraden dragen omdat je je daaraan pijn kunt doen. Je moet je haar opsteken, zo hangt het niet in je gezicht. Ook draag je strakke kleren, een balletpakje met een maillot. De jongens dragen ook een maillot of een kort broekje, meestal grijs of zwart, met daarboven een wit strak T-shirt. Zo kan de leraar en jijzelf alle bewegingen goed zien. Je draagt speciale balletschoenen van leer of canvas.

Spitzen

Er zijn ook speciale balletschoenen voor ballerina's, 'spitzen'. Soms ook 'pointes' genoemd. De punt van de spitzen is hard zodat je op de punten van je tenen kunt staan. Ballerina Marie Taglioni bedacht dit in 1832 om het net te laten lijken alsof ze over het podium zweefde. Je mag deze schoentjes pas aan als je enkels sterk genoeg zijn en niet meer groeien. Je maakt ze vast met linten om je enkels. spitzen Hier zie je een filmpje met ballerina Igone de Jongh waarin ze wat verteld over haar spitzen. [1] spitzen

Je kunt dus pas op spitzen als je enkels sterk genoeg zijn.

Professioneel dansen

Als je merkt dat je balletles en dansen heel erg leuk vind kan je er misschien wel je beroep van maken! Je doet dan auditie op een balletacademie. Daar wordt door artsen en docenten goed gekeken of je lichaam sterk genoeg is. Ook bekijken ze of je lenig bent, je rug soepel is en je goed (180 graden) kunt uitdraaien. En natuurlijk of je muzikaal bent. Ze kijken ook naar je ouders, zodat ze weten dat je later niet te lang zult worden of juist te klein zult blijven.

In Nederland zijn de beste opleidingen in Den Haag (Het Koninklijk Conservatorium) en in Amsterdam (De Nationale Balletacademie). Het is belangrijk dat je al jong begint. Je moet namelijk heel lang oefenen, want ballet is erg moeilijk. Je kunt naar op een academie beginnen vanaf groep 7. Je volgt dan schoollessen en balletlessen in een school. Je leert ook veel over muziek en de geschiedenis van het ballet. Als je de opleiding hebt afgerond ben je ongeveer 18 jaar en kan je audities gaan doen bij een balletgezelschap. link titel

Balletgezelschappen

Het Nationale Ballet is het professionele balletgezelschap in Nederland. Hun huistheater is in Amsterdam en heet Nationale Opera en Ballet. Hier zijn de studio's om te oefenen en is de theaterzaal voor de voorstellingen. Ze treden niet alleen daar op hoor, ook in andere schouwburgen in Nederland en in het buitenland. Ze geven veel verschillende voorstellingen, van klassieke sprookjesballetten tot moderne stukken zonder een verhaal. Andere bekende dansgezelschappen zijn: Het Nederlands Danstheater (Den Haag), Introdans (Arnhem) en Scapino Ballet (Rotterdam).

Ook in bijna alle andere landen in de wereld zijn balletgezelschappen. De beroemdste zijn Het New York City Ballet in Amerika en het Bolshoi Ballet in de Russische hoofdstad Moskou. Aan het begin van de 20e eeuw bestond er een heel bijzonder balletgezelschap, het Ballets Russes.

Een voorstelling

Wat gebeurt er allemaal 'achter de schermen' voordat een voorstelling gegeven kan worden?

Nou, heel veel! Iedereen begint al maanden van te voren te repeteren (oefenen). Er is een 'choreograaf' die een ballet bedenkt. De 'choreografie' is de opeenvolging van passen en bewegingen die samen een ballet vormen. Hij kiest een thema of verhaal waar het ballet over zal gaan. Ook beslist hij op welke muziek zijn passen zullen worden gedanst. Er worden speciale kostuums gemaakt die de dansers op het toneel dragen. Soms moeten er ook nog pruiken, hoeden en 'rekwisieten' worden gemaakt. Bijvoorbeeld een toverstaf, bloemenmandje of zwaard. En een mooi decor die het podium versiert. Alles moet goed bij elkaar passen. De dansers moeten de passen leren, het orkest studeert de muziek in. In een atelier worden de decors en kostuums gemaakt. Ook zijn er specialisten om te zorgen voor mooi licht op het podium en goed geluid in de zaal. En dan zijn er natuurlijk nog mensen die zorgen dat het publiek weet dat er weer een mooie nieuwe voorstelling is om naar te komen kijken. Dat noem je 'marketing'.

Vlak voor het optreden maken de dansers zich mooi met make-up make-up en verzorgen hun haar. Ze doen een warming-up en vaak wordt er nog een laatste repetitie gehouden. Dan trekken de dansers hun kostuums aan, het orkest stemt hun instrumenten, de lichten dimmen in de zaal......

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ballet&oldid=821377"